Spektakl na Grbavici
190

Željezničar protiv Atletico Madrida za plasman među 16 najboljih u Omladinskoj Ligi prvaka

Piše: O. T.
Željezničar je na putu do play-offa za osminu finala savladao zagrebačku Lokomotivu. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željezničar je na putu do play-offa za osminu finala savladao zagrebačku Lokomotivu. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Juniori Željezničara danas od 16:00 sati na Grbavici u play-offu Omladinske Lige prvaka igraju veliki meč protiv vršnjaka iz Atletico Madrida. U Dolini ćupova se očekuje velika podrška za Plave koji se bore za plasman među 16 najboljih juniorskih timova u Evropi.

Juniori Željezničara su već napravili ogroman uspjeh pošto su postali prvi nogometni tim iz Bosne i Hercegovine u bilo kojoj uzrasnoj kategoriji koji je uspio izboriti "evropsko proljeće".

Predvođeni trenerom Omerom Joldićem koji je prošlog ljeta ekipu naslijedio od Admira Adžema koji sada obavlja dužnost trenera prvog tima Plavih, igrači Željezničara su skrenuli pažnju na sebe i izazvali veliki interes nogometne javnosti u BiH.

Do plasmana u Ligu prvaka Željezničar je stigao osvajanjem titule juniorskog šampiona BiH u prošloj sezoni. Plavi su se u Ligi prvaka takmičili u dijelu predviđenom za 32 juniorska šampiona iz 32 najbolje rangirane lige Evrope s tim da u tom dijelu nisu igrali juniori čiji su seniori izborili plasman u Ligu prvaka.

Na drugoj strani, juniori Atletico Madrida su plasman u Ligu prvaka izborili zbog toga što su njihovi seniori izborili plasman u Ligu prvaka. Tako su juniori Jorgandžija igrali u dijelu gdje se nalaze juniori klubova koji su u seniorskom pogonu igrali Ligu prvaka. I tu su se našla 32 kluba.

Do play-offa Lige prvaka stiglo je osam najboljih klubova iz dijela predviđenog za juniorske šampione, gdje je nastupao Željezničar, dok je preostalih osam stiglo iz grupne faze Lige prvaka. To su zapravo klubovi koji su osvajali druga mjesta u grupnoj fazi Omladinske Lige prvaka.

Željezničar je do play-offa stigao zahvaljujući pobjedama protiv Ludogoretsa, juniorskog šampiona Bugarske, i protiv Lokomotive iz Zagreba, juniorskog šampiona Hrvatske.

Juniori Željezničara trenutno su drugoplasirani tim juniorske Premijer lige, a ispred njih je Sarajevo sa šest bodova prednosti.

Atletico Madrid je u grupnoj fazi zauzeo drugo mjesto iza Chelseaja, dok je iza sebe ostavio Romu i Qarabag. Jorgandžije su, predvođene trenerom Manolom Canom iz Španije, grupu okončale s tri pobjede i tri poraza uz gol-razliku 12:11.

U prošloj sezoni juniorskog prvenstva u Španiji, Atletico je stigao do četvrtfinala gdje je ispao od Real Madrida koji je osvojio naslov juniorskog prvaka svoje zemlje. Juniori Atletica i Reala sastali su se i u finalu juniorskog Kupa kralja, gdje je također bio bolji Real Madrid koji je slavio rezultatom 4:1. U ovoj sezoni, juniori Atletica su trenutno prvi u jednoj od sedam grupa juniorskog prvenstva Španije, a u toj grupi zajedno s Atleticom nalazi se i Real Madrid koji je na drugom mjestu.

Glavni arbitar ovog meča će biti Turčin Mete Kalkavan. Riječ je o sudiji koji je u ovoj sezoni sudio jedan meč kvalifikacija za Ligu prvaka, jedan susret kvalifikacija za Evropa ligu, meč grupne faze Evropa lige i 14 susreta turske Super lige.

Uz Kalkavana, na Grbavici će pravdu dijeliti njegovi zemljaci İbrahim Çağlar Uyarcan i Abdullah Ozkar, dok će četvrti sudija biti bh. arbitar Haris Kaljanac. Ulogu posmatrača obavljat će Elmir Pilav, a UEFA-in delegat na ovom susretu će biti Slovenac Marko Simeunović.

U mečevima Omladinske Lige prvaka ove sezone smiju nastupati igrači rođeni 1999. godine i mlađi s tim da svaki tim ima pravo prijaviti maksimalno tri igrača rođena 1998. godine, a koji ispunjavaju dodatne uslove. Jedan od uslova je da su zaključno s 12. septembrom 2017. godine dvije godine uzastopno nastupali za klub. Dakle, Atletico i Željezničar mogu računati na maksimalno tri igrača koja su 1998. godište, a koja su prošle sezone nastupala u juniorskim pogonima ovih klubova.

Za ovu utakmicu prodato je 3.650 karata, a štampano ih je 10.633. Prodaja se nastavlja danas od 10 sati. Karte se mogu kupiti u Fan shopu Željezničara.

Pobjednik ovog duela prolazi u osminu finala Lige prvaka gdje će nastupati i osam pobjednika grupne faze Omladinske Lige prvaka, a to su Basel, Bayern Minhen, Chelsea, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Porto i Tottenham.

Kroz play-off, plasman u osminu finala već su izborili Inter, Paris Saint-Germain i Feyenoord, a osim Željezničara i Atletica, za osminu finala danas se bore Molde i Monaco, Salzburg i Sporting, Brodarac i Manchester United te Krasnodar i Real Madrid.

Podsjetimo, u play-offu, kao i u svakoj narednoj nokaut fazi Omladinske Lige prvaka, igra se samo jedan meč. U slučaju da regularnih 90 minuta ne donesu pobjednika, neće biti produžetaka, već će se odmah pristupiti izvođenju penala.

Meč između Željezničara i Atletico Madrida (16:00 sati) prenosit će TV kanal Arena Sport 1.