Brojne sličnosti
162

Željezničar i Sarajevo "reprizirali" derbi iz 1984. godine

N. K.
Detalj sa sinoćnjeg sarajevskog derbija (Foto: D. S./Klix.ba)
Detalj sa sinoćnjeg sarajevskog derbija (Foto: D. S./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara u derbi susretu 7. kola Premijer lige BiH sinoć su na Grbavici pobijedili gradskog rivala Sarajevo s 5:2 i tako prekinuli jednogodišnju dominaciju Bordo tima u duelima vječitih.
Naime, Plavi su posljednju pobjedu u gradskim derbijima ostvarili u maju prošle godine trijumfom na Grbavici rezultatom 2:1.

U naredne tri utakmice, Željo je uspio samo jednom doći do remija (2:2, august 2018.), a Sarajevo je potom ostvarilo dvije pobjede. Krajem prošle godine na Koševu je bilo 1:0, a onda su u aprilu ove godine na Grbavici u potpunosti razbili ekipu Amara Osima s 3:0. Tako je sinoćnja Željina pobjeda svojevrsna osveta za ovaj težak poraz od ljutog rivala na svom terenu.

Sinoćnji derbi je okarakterisan kao jedan od najboljih poslijeratnih, a prošlo je čak 24 godine otkako je jedan klub uspio postići pet pogodaka u derbiju. Bilo je to 1995. godine kada je Sarajevo slavilo s 5:0.

Posljednji put kada je Željezničar postigao pet golova u derbiju i to upravo na Grbavici bilo je 1984. godine, kada je bilo također 5:2 za domaćina.

Za Željezničar su tada nastupali Škrba, Čapljić, Baljić, Ćurić, Šabanadžović, Čilić, Bahtić, Odović, Paprica, Baždarevic i Nikić, dok su za Bordo tima igrali Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Jozić, Ferhatović, Milak, Švrakić, Merdanović, Musemić, Božović i Pašić. Dvostruki strijelci za Plave bili su Bahtić i Ćurić, a preostali gol postigao je Paprica. S druge strane, pogodio je Merdanović, dok je i na tom derbiju Željo, baš kao i sinoć, postigao autogol. Strijelac nesretnog gola tada je bio Baljić.