Austrijanci odlično obavili posao
0

Završeno postavljanje trave na stadionu Bilino Polje

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danas su na glavnom terenu stadiona Bilino Polje položene i posljednje rolne travnjaka koji je ujedno predstavljao posljednju fazu rekonstrukcije glavnog terena.

Za postavljanje trave na glavni teren stadiona Bilino Polje bilo je potrebno 22 kamiona travnjaka koji je prevezen iz Austrije. Radove na glavnom terenu izvodila je austrijska firma kojoj je bilo potrebno četiri dana da pokriju čitavu površinu glavnog terena.

Ono što sada preostaje da se uradi je njega i zalijevanje trave kako bi se spriječilo sušenje zbog visokih temperatura, a u toku su još i radovi na postavljanju zaštitne ograde između tribina i glavnog terena.

Prema riječima direktora Albe iz Zenice najvažniji dio posla je završen ali njegovanje trave je ono što je posebno bitno.

"Izražavam veliko zadovoljstvo da smo uspjeli održati rokove koje smo postavili. Posljednja faza, hranidbenog sloja travnjaka, prije postavljanja istog, pripala je Albi iz Zenice, koja je posao realizirala sa firmom Špric beton koja je radila i dan i noć", izjavio je Muhamed Begagić, direktor Alba Zenica.

Hranidbeni sloj na glavni teren stadiona Bilino Polje postavljen je u rekordnom vremenu od deset dana, a iskorišteno je 2.700 tona kvarcnog pjeska te 500 tona treseta koji su prevezeni iz Srbije sa 106 šlepera.

Prema riječima Begagića, u narednih 20 dana radit će se prehrani i održavanju travnjaka zaljevanjem i prehanom koja će biti i odozgo na sami travnjak i bušenjem travnjaka gdje će se postavljati posebna masa, zeolit, koja će sutra doći iz Italije.

"Sa sigurnošću mogu reći da ćemo 1. septembra 2012. godine stadion predati Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i Zenica će sa utakmicom reprezentacije "otvoriti" Bilino Polje.", zaključio je Begagić.

Direktor Javnog preduzeća za održavanje sportskih objekata, Husein Hinović, izjavio je da je najbitniji dio završen i da će Zenica biti domaćin nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine za kvalifikacionu utakmicu 11. septembra 2012. godine.

"Zadovoljstvo mi je da mogu da konstatujem da smo završili najbitniji dio posla. Prije 60 dana počeli smo naše radove i uradili smo najkvalitetniju drenažu, kasnije su na red došli grijači i hranidbena podloga za travu, a onda i glavni dio, trava. Bilo je mukotrpnog rada ali sva sreća je bila u tome da smo dobro organizovani i da smo imali dobre izvođače. Svi problemi koji su nam se stavljali na put, na vrijeme su sanirani i ono što je najbitnije da ono što smo obećali da ćemo i ispuniti. Zenica će biti domaćin nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine", izjavio je Husein Hinović.

U okviru završnih radova koji će trajati do 1. septembra 2012. godine, biti će postavljen novi razglasni sistem te video nadzor kao i nove klupe za službene osobe i rezervne igrače obje ekipe.