Nogomet
11

Zamalo do čuda: Inter stigao veliki zaostatak, ali Juventus nakon penala do finala Kupa Italije

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
U uzvratnoj utakmici polufinala Kupa Italije Inter je u Milanu savladao Juventus rezultatom 3:0 u regularnih 90 minuta. Međutim, Bianconeri su u prvom meču u Torinu slavili identičnim rezultatom pa je utakmica otišla u produžetke.

Ipak, pobjednik nije riješen ni nakon dodatnih 30 minuta pa su se izvodili jedanaesterci. Gosti su bili uspješniji sa jedanaest metara i slavili su 5:3, te se plasirali u finale gdje ih čeka Milan.

Tragičar je Palacio koji nije iskoristio penal. Trener Juventusa Massimiliano Allegri je izveo kombinovani sastav smatrajući da njegov tim ne može izgubiti sa tri gola razlike. Ipak, to se pokazalo kao pogreška.

Izabranici Roberta Mancinija težili su da na otvaranju utakmice dođu do prednosti. Uspjeli su to u 16. minuti. Mrežu rezervnog golmana Neta pogodio je Brozović. Medel je upisao asistenciju. Ohrabreni vodstvom, domaći nastavljaju napadati.

Igrala se 25. minuta kada je Adem Ljajić pogodio prečku. Do kraja prvog dijela domaći su pokušavali doći do drugog pogotka, ali nisu uspjeli. Ostalo je 1:0.

U nastavku Nerazzurri već u 49. minuti udvostručuju vodstvo. Eder je asistent, a Perišić pogađa za 2:0. U tim trenucima prednost Juventusa činila se dostižnom.

U 55. minuti Ljajić je imao dobru priliku. No, njegov udarac odlazi pored stative. Igrači Intera igrali su do krajnjih granica svojih mogućnosti kako bi postigli toliko željeni treći pogodak.

U 73. minuti D'Ambrosio pokušava glavom. No, lopta odlazi iznad prečke. Barzagli pravi prekršaj u 81. minuti u svom šesnaestercu nad jednim igračem Intera. Sudija je pokazao na jedanaest metara.

Brozović je pogodio za 3:0. Interu su trud isplatio, poništili su prednost Juventusa iz prve utakmice. Do kraja regularnog dijela rezultat se nije mijenjao.

U prvom produžetku najbolju šansu je imao igrač Juventusa Zaza u 101. minuti. Šutirao je sa vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi pored gola. Prvi produžetak nije donio promjenu rezultata. Drama je nastavljena. Promijene nije bilo niti u posljednjih 15 minuta meča pa je uzbuđenje nastavljeno, izvođeni su jedanaesterci.

U prvoj seriji Barzagli je pogodio za Juve, a Brozović uzvraća. Zaza je bio uspješan, a Palacio nije pogodio. Juventus je nakon dvije serije bio u prednosti. Morata je pogodio u trećoj za goste, dok je Manaj uzvratio.

Četvrtu seriju otvorio je Pogba koji je pogodio mrežu i nastavio uspješnu seriju tima iz Torina. Nagatomo je ostavio Inter u igri pred posljednju petu seriju. Ipak, Bonucci je pogodio i odveo Juventus u finale nakon dramatične utakmice.