Problemi u FSBPK
0

Zahid Borovina optužuje čelnike kantonalnog saveza, oni uzvraćaju udarac

Piše: Edin Isanović
Odluka o registraciji utakmice
Da je naš NSBiH u problemima ne trebamo mnogo naglašavati. Neusvajanje statuta samo je kulminacija dugogodišnjeg javašluka i nerada.

Nevolje krovne kuće bh. nogometa nisu ništa novo za ove prostore. Profesionalan pristup poslu najbolji je recept za uspjeh. Procijenite sami koliko se profesionalno radi u NSBIH, savazu koje je postao stratište bitke raznih lobija.

Sasvim je realan dojam kako je trenutno stanje posljedica velikog nereda koji gotovo neprekidno vlada. Nema zdravog sistema vrijednosti, napreduje se diktatom trenutnih i uskih interesa.

Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da (na nivou Federacije BiH) postoje kantonalni savezi u kojima situacija, također, nije blistava. Najbolji primjer za to je sukob u kantonalnom nogometnom savezu BPK-a. Naime, Zahid Borovina, predsjednik NK "Gradac", član predsjedništva FSBPK-a i bivši delegat skupštine N/FS BiH, optužuje čelne ljude ovog saveza da svoj posao ne rade po zakonu. Evo šta je rekao u izjavi za Sarajevo-x.com:

"Što se tiče fudbala, cijeli grad priča, a i ja sam tog mišljenja, da je to društvo tri lica. To su gospoda Mirsad Drljević, član Izvršnog odbora Federalnog saveza, Muhidin Raščić, član Izvršnog odbora državnog saveza i Ferid Čovčić, delegat Premijer lige BiH. Ovaj posljednji ujedno obnaša funkciju sekretara kantonalnog saveza. Inače je penzionisani oficir. Na mjestu sekretara treba da sjedi student omladinac, koji, između ostalog, zna i informatiku i može voditi takve poslove. Pored svega navedenoga je i komesar kantonalne lige".

Borovina napominje da su imenovani poduzeli sve mjere kako bi ga odstranili iz Saveza.

"Na prošloj skupštini sam bio protiv odluka koje su oni donijeli. Odmah sam postao nepodoban. Sve se činilo da se maknem. Za skupštinu državnog saveza sam uredno pozvan, sa svim pratećim materijalima. Ipak, noć prije umjesto mog imena stajalo je ime Seada Ušanovića".

Apostrofira da je sve urađeno nelegalno.

"Donijete su odluke bez validnog pečata i potpisa Federalnog saveza, u kojem lobira Ferid Drljavić. Sve je završeno preko noći. Kada sam došao u hotel 'Park' i kada su mi saopćili odluku, osjećao sam se poniženim. Obratio sam se i čelnicima državnog saveza, ali su rekli da ne kvarimo skup i da se treba donijeti historijska odluka. Napomenuo bih još da moj klub preživljava od sto maraka mjesečne tranše koju dobijamo od Saveza i koja je neredovna.

Za kraj je podvukao kako mu je predsjednik kantonalnog saveza BPK-a poslao jasnu poruku:

"Muhidin Raščić mi je neposredno prije skupštine rekao - ' Vidiš da ima jačih ljudi i od tebe'. Mene moja otvorenost košta. Naime, isticao sam da neću glasati za njega, jer je prokockao moje povjerenje. Ja kao moralan čovjek nemam pravo da pogazim svoju riječ“, zaključio je Borovina.

Kako bi čuli i drugu stranu kontaktirali smo Muhidina Raščića. Nakon što smo mu saopštili izjave Zahida Borovine rekao je.

"Dotični gospodin se na prvenstvenoj utakmici između NK "Gradac“ i NK "Drina“ ponašao nepristojno i neprimjereno jednom sportskom radniku. Vrijeđao je sudiju i gostujuće igrače. Protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Uostalom to mu nije prvi put da svojim ponašanjem stvara negativan uticaj na fudbal. Došlo je krajinje vrijeme da snosi sankcije. Vašem portalu ću ustupiti materijal koji to dokazuje“, rekao je za Sarajevo-x.com Raščić.

Kako je i obećao član IO NSBiH poslao nam je materijale koje možete pogledati. Obje strane imaju svoje argumente i dokaze. Sami prosudite ko je upravu.