Zaključak Izvršnog odbora
0

NS BiH će tražiti prijem kod Blattera i Platinija

Sarajevo-x.com
Foto: Scsport.ba
Foto: Scsport.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine od FIFA-e i UEFA-e će tražiti prijem direktno kod predsjednika ove dvije asocijacije, Seppa Blattera i Michela Platinija.

Takav zaključak donio je Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu, nakon skoro sedam sati zasjedanja, javlja portal Scsport.ba.

Upravo zato nije zakazana Skupština NS BiH, ni izborna, a ni vanredna.

U Cirih, odnosno Nyon trebali bi putovati članovi Predsjedništva (Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko i Iljo Dominković), te generalni sekretar Jasmin Baković.

Posjeta FIFA-i i UEFA-i najavljena je zbog razgovora oko Statuta NS BiH, odnosno njegovog usaglašavanja sa statutima svjetske i evropske fudbalske federacije.

Podsjetimo, na Skupštini koja je održana 16. jula nije usvojen novi statut, a zapelo je oko ukidanja Predsjedništva NS BiH. Predstavnici FSRS i jedan dio delegata iz NS FBiH nisu za ukidanje Predsjedništva dok su FIFA i UEFA iziričite i traže da se ispuni ovaj uslov. Stoga su krajem prošlog mjeseca poslali pismo u NS BiH u kojem su objasnili da ne priznaju bilo kakve izbore dok se ne usvoji novi Statut.

S obzirom da bi se za provođenje naredbi iz Ciriha i Nyona morala održati vanredna Skupština, jedna od opcija bila je da se ona i zakaže. Međutim, statovi skupštinskih delegata nisu se promijenili, pa je zaključeno da bi bilo iluzorno ponovo okupljati skupštinske delegate.

Istovremeno, aktuelnom rukovodstvu istekao je četverogodišnji mandat, pa se razmišljalo i o zakazivanju Izborne Skupštine, što je također propalo zbog novog ultimatima FIFA i UEFA.

Muhidin Raščić, član IO iz Goražda izjavio je kako se nada da će FIFA i UEFA "imati sluha i razumijevanja za našu zemlju te da će doći do zajedničkih zaključaka za dobrobit nogometa".

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je imenovao Jasmina Bakovića za generalnog sekretara NSBiH. Baković je tu funkciju obavljao od 1. januara u svojstvu vršioca dužnosti.

Na sjednici su verifikovane liste službenih lica Premijer lige BiH za sezonu 2010./2011. "A" lista sudija će brojati 27, a "B" lista 36 sudija, dok liste kontrolora suđenja i delegata broje po 30 imena.

Izvršni odbor NSBiH suspendirao je članove Arbitražnog vijeća saveza Ivana Krstanovića, Mehu Ajanovića i Esada Garaču, kao i predsjednika Disciplinske komisije Duška Glišića, zbog postupanja protivno važećim propisima NSBiH.

Također je do 13. augusta prolongirano izvršavanje finansijskih obaveza FK Sloboda prema NSBiH i igračima Mirzi Čejvanoviću, Amiru Rekiću i Adnanu Sarajliću.