Klubovi nastavljaju pripreme
0

FIFA o sankcijama za BiH u oktobru

Sarajevo-x.com
Zvaničnici Međunarodne nogometne federacije (FIFA) poručili su da duboko žale što je Nogometni savez Bosne i Hercegovine odbio prijedlog reformi Statuta, ali i dodali kako neće tako brzo odlučiti o sankcijama.

U ponedjeljak je agencija Associated Press objavila kako će izvršnim odborima FIFA-e i UEFA-e biti dostavljen zajednički izvještaj, ali da će se njihovi članovi sastati tek u oktobru.

Kao što je poznato, svi bh. klubovi i reprezentacija mogli bi se suočiti sa suspenzijom na međunarodnim takmičenjima jer je NSBiH odbio prihvatiti prijedloge novog statuta vezane za uvođenje institucije predsjednika Saveza, umjesto dosadašnjeg tročlanog Predsjedništva.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković izjavio je da u NSBiH do 16 sati u ponedjeljak nije došao zvaničan dopis iz UEFA-e ili FIFA-e o eventualnim sankcijama protiv bh. saveza.

"Imamo samo informaciju iz medija, prema kojoj zasad nismo kažnjeni. No, još čekamo zvaničnu informaciju. Mi smo danas dostavili zapisnik sa Skupštine, što je od nas traženo, a saopćeno nam je da čekamo odluku", izjavio je Baković za Fenu.

Po njegovim riječima, zasad još nema zvanične odluke ni o nastupima klubova, koji će vjerovatno odigrati uzvratne susrete u kvalifikacijama za Ligu prvaka, odnosno Evropsku ligu.

"Klubovi se pripremaju za te mečeve i najvjerovatnije će ih odigrati, ukoliko naravno u međuvremenu ne stigne odluke UEFA-e o suspenziji. Isto je i sa susretima bh. reprezentacije. Mi ćemo nastaviti s pripremama za predstojeće mečeve i čekati zvaničnu odluku UEFA-e i FIFA-e" pojasnio je Baković.

Sjednica Izvršnog odbora UEFA-e će se održati 4. i 5. oktobra, a FIFA-e 28. i 29. istoga mjeseca i tada bi trebala biti poznata odluka o mogućoj suspenziji.

Podsjećamo, kvalifikacije za Euro 2012. počinju u septembru, a BiH je u grupi D sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom.