16. juli "Dan D"
0

FOTO / UEFA jasna: Ili se ukida Predsjedništvo NSBiH ili slijedi suspenzija

Piše: A. K.
Marcel Benz, predstavnik UEFA-e, te predstavnice FIFA-e, Tanja Vogel i Eva Pasquier, sa čelnicima NSBiH danas su održali pres-konferenciju na kojoj su javnosti predočeni rezultati pregovora i moguća rješenja koja će biti donesena na Generalnoj skupštini 16. jula, što će prema svemu sudeći biti "Dan D" za nogomet u našoj zemlji.
Sa pres-konferencije u NSBiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Sa pres-konferencije u NSBiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Predstavnik UEFA-e Marcel Benz istakao je da su tokom sastanka postojale poteškoće u pronalaženju rješenja za izmjene Statuta NSBiH, ali da su pregovori na kraju urodili plodom. On je ponovio odavno poznatu činjenicu da svi savezi unutar evropske i svjetske nogometne asocijacije imaju iste statute i da NSBiH ne može biti izuzetak.

Kao što je i bilo očekivano najviše diskusije izazvalo je pitanje ukidanja institucije Predsjedništva NSBiH. Benz je naglasio da niti u jednom savezu ne postoji predsjedništvo osim u našem i da je UEFA-ina jasna namjera i zadatak da u budućnosti ono ne postoji.

Prijedlog UEFA-e je da postoji jedan predsjednik, dva potpredsjednika, ali da ne postoji tročlano predsjedništvo.

"Predsjedništvo NSBiH se ukida, a predsjednici dva entitetska saveza u Izvršnom odboru (IO) će imati svoje mjesto po službenoj dužnosti. Ostalih 13 članova IO predlagat će entitetski savezi, ali će se i oni birati. U periodu od 2010. do 2014. godine kantoni i entiteti će imenovati dva kandidata. Onaj sa najviše glasova će biti predstavnik u IO, dok će drugoplasirani biti njegov zamjenik. Deset članova će biti iz Federacije, a pet iz Republike Srpske", rekao je Benz.

Predsjednika će birati Generalna skupština, a predsjednik entitetskog saveza može biti i predsjednik NSBiH. Ukoliko u dvama mandatima predsjednik Saveza bude dolazio iz jednog entiteta, u trećem mandatu predsjednik mora biti iz drugog entiteta. Benz smatra da će novi statut biti osnova za djelotvorno donošenje odluka.

Marcel Benz (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Marcel Benz (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
"Ukoliko statut ne bude usvojen NSBiH bi se mogla, naglašavam mogla, predvidjeti čak i suspenzija, što bi značilo suspenzija nastupa na međunarodnim takmičenjima", jasan je bio predstavnik UEFA-e.

Aktuelni predsjednik NSBiH Sulejman Čolaković rekao je ne može vjerovati da je moguće da se desi da klubovi i Reprezentacija izgube pravo nastupa na evropskim takmičenjima i da vjeruje da će se statut na Generalnoj skupštini usvojiti, jer je trenutna situacija "uzmi ili ostavi".

"Trenutni stav predstavnika Fudbalskog saveza Republike Srpske je da ostane tročlano predsjedništvo Saveza", rekao je Čolaković.

Potpredsjednik Saveza Bogdan Čeko rekao je da ne zna hoće li predstavnici FSRS-a glasati za novi statut, ali da su stavovi usaglašeni za 90 posto pitanja koja su se razmatrala.

Predstavnici Saveza sa delegatima FIFA-e i UEFA-e (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Predstavnici Saveza sa delegatima FIFA-e i UEFA-e (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
"Žao mi je ako se izgubi kontinuitet u radu Predsjedništva na saniciji finansijske situacije u Savezu i nadam se da će doći do rješenja", rekao je Čeko.

Drugi potpredsjednik Iljo Dominković je rekao da toliki kompromis zaslužuje i kolektivni napor članova Saveza da se da pozitivni odgovor i da se ne smije bježati od odgovornosti s obzirom da utjecaj članova Predsjedništva na sve strukture u nižim savezima.

Na pitanje koje su moguće kazne sa neusvajanje ovakvog statuta Benz je rekao da je UEFA propisala samo dva vida kazni: suspenziju i isključenje saveza.

"Mi želimo da izbjegnemo da NSBiH izbaci samog sebe", rekao je Benz.

Ključni datum za budućnost nogometa u našoj zemlji je 16. juli kada će biti održana Generalna skupština NSBiH. Benz je istakao veliku odgovornost svih delegata, zbog ozbiljnosti situacije u naš glavni grad ponovo će doći 15. jula kako bi poradio na usklađivanju stavova.