Safet Sušić za Sarajevo-x.com
0

"Zadovoljan sam igrom naših reprezentativaca"

Razgovarao: Edin Isanović
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Šef državne nogometne selekcije BiH Safet Sušić boravio je u Njemačkoj gdje je posmatrao dvoboje Bayerna i Hoffenheima u petak, te Stuttgarta i Wolfsburga u subotu. Htio je na djelu vidjeti Salihovića, Ibiševića, Misimovića i Džeku.

"Prvo sam posmatrao okršaj u Minhenu. Hoffenheim se dobro držao do prvog gola. Čak su kod rezultata 0:0 imali i jednu dobru priliku. Nisu je iskoristili i kasnije je stigla kazna“, počinje razgovor za Sarajevo-x.com selektor nogometne reprezentacije BiH.

Jeste li zadovoljni igrom naših reprezentativaca?

Svakako. Ibišević je u dva navrata ozbiljno zaprijetio golu Bayerna. Moram podvući da je sjajno čuvan od Bavaraca. No, sve u svemu pružio je dobru partiju. Što se tiče Salihovića očekivao sam ga na drugoj poziciji. Igrač je odličnog šuta i dobrog centaršuta. Poznato je da on može igrati na više mjesta u ekipi.

Vaš prethodnik Miroslav Ćiro Blažević koristio ga je na poziciji lijevog beka. Gdje će igrati kod Vas?

To će zavisti od više faktora. Vidjet ću. Koristan je i u situacijama kada je blizu protivničkom golu. Često i poentira. Imam u glavi dvije ili tri opcije.

Jeste li se upoznali sa bh. dvojcem iz Hoffenheima nakon utakmice?

Nisam. Oni su odmah nakon završetka morali nazad, a prilaz svlačionicama u Minhenu je jako komplikovan. Dan poslije posmatrali ste sudar Wolfsburga i Stuttgarta?

Tako je. Wolfsburg je po mom sudu odigrao vrlo dobro. Nisu zaslužili poraz. I oni su kod 0:0 imali izglednu situaciju, ali je Grafite traljavo dodao loptu za Džeku i odbrana je otklonila opasnost. Kod 2:0 za domaće Edin postiže fenomenalan pogodak. Potom je imao i izuzetnu šansu za poravnanje, ali se ispriječila stativa. I Džeko i Misimović su bili zapaženi na terenu.

Iskustva iz Njemačke pozorno su analizirana, osnovne pouke i poruke?

Zadovoljan sam. Ono što me posebno veseli jeste činjenica da su sva četvorica bh. reprezentativaca dobro obavili defanzivne zadatke. Raduje me takav pristup. Htio sam da vidim na kojim pozicijama u klubovima igraju Salihović i Misimović. Za Džeku i Ibiševića se ionako sve zna. Slika je sada mnogo jasnija.

Džeko zaslužuje rečenicu viška. Jeste li sa njim razgovarali poslije meča?

Razgovarali smo danas telefonom. Razočaran je novim porazom. Tek su u nedjelju stigli u Wolfsburg. Bilo je nekih problema oko uzlijetanja aviona. Što se tiče igračkih kvaliteta mogu samo reći da se radi o modernom napadaču koji jednim potezom može riješiti utakmicu. Velika je enigma za suparniče odbrane.

Kao što je poznato, imamo problema sa odbranom. Za švedski Malmö na stoperskoj poziciji igra Jasmin Sudić, igrač koji je izrazio želju da nastupa za BiH. Jeste li čuli za njega?

Jesam. Do početka kvalifikacija ima još dosta vremena. Mi smo mala zemlja i svaki igrač nam je bitan.

Hoćete li ga pozvati u reprezentaciju?

Ako pokaže da ima kvalitet, zašto da ne. Razgovarat ću sa nekim stručnjacima iz Švedske i čuti njihovo mišljenje.