Aco Petrović
0

INTERVJU / "Želim biti selektor bh. košarkaša, čekam na poziv"

Razgovarao: Edin Isanović
Petrović sa našim novinarom (Foto: Fotoservis)
Petrović sa našim novinarom (Foto: Fotoservis)
Bh. košarkaška reprezentacija uskoro bi trebala dobiti novog selektora. Kao što smo već pisali, Mensur Bajramović, aktuelni šef državne košarkaške selekcije, nije uspio odvesti našu zemlju na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2009.

No, i pored toga Bajramović nije razmišljao o ostavci, mada su ga mnogi smatrali najvećim krivcem. Ipak, čelni ljudi Košarkaškog saveza BiH shvatili su da selektor (koji trenutno radi u Siriji) ne može kvalitetno obavljati dva posla, te je povjerenje u njega počelo kopniti.

Svakako da su i loši rezultati doprinijeli tome da je pred otkazom. Kako sada stvari stoje, najbliži selektorskoj klupi je Aco Petrović. Većina navijača podržava njegov dolazak, a i "Aco - trica", kako ga popularno zovu, ima veliku želju da svoj posao nastavi u našoj zemlji.

Sa Petrovićem smo razgovarali u trenucima kad je sa svojim prijateljem Rusmirom Halilovićem pio kafu u Zagrebu. Za Sarajevo-x.com govori o svojoj velikoj želji da bude bh. selektor, kvalitetu reprezentacije, ponudama...

Ovdje vlada uvjerenje kako BiH poslije preskakanja dva Eurobasketa kvalifikacije konačno može završiti na mjestu koje će obezbijediti odlazak na veliko takmičenje. Jeste li spremni za takav izazov ?

Jesam! Sa igračima koje posjeduje bh. reprezentacija došao bih do konačnog cilja. No, sada je sve na rukovodstvu saveza. Ja sam izuzetno zagrijan za tu ulogu. Intrigantno mi je to mjesto. Iskreno, imao sam četiri ili pet izuzetno primamljivih ponuda, ali nekako potajno prizivam poziv iz Sarajeva. Ta priča traje već nekoliko mjeseci. Upravo sam se vratio iz SAD-a i sve više me zovu iz BiH. To me veseli i daje pravo na optimizam.

Često spominjete da BiH ima kvalitetnu reprezentaciju. Koliko ste doista upoznati sa potencijalom državne selekcije?

Poprilično dobro. Gledao sam Vardu u Prokomu. Radi se o izuzetno kvalitetnom igraču. Mirza Teletović je jedan od najboljih košarkaša na Starom kontinentu. Gordić ima dosta prostora za napredak. Kada bi bio izabran odmah bi vidio kakva je situacija sa Domercantom i Preldžićem. Bremera sam nedavno posmatrao u Zagrebu. Mogu vam reći da se radi o sjajnom igraču. Razgovarao bih sa svima i vidio kako oni razmišljaju. Mislim da je ova generacija u stanju otići na jedno veliko takmičenje. Ovo vam govorim na temelju viđenog u proteklom periodu. Ne volim ništa prognozirati, ne volim to, ali mislim da ova reprezentacija može otići daleko, jako daleko.

Koji su mogući uzroci neuspjeha u posljednjim kvalifikacijama?

Bilo bi nekorektno da ja to analiziram. Pritisak, grč, imperativ... mogu biti razlozi neuspjeha.

Kvalifikacije za EP počinju na jesen, nije ostalo baš previše vremena?

Apsolutno se slažem. Nije pet do dvanaest, već je dvanaest. Puno se kasni.Trebala se već stvoriti platforma za početak priprema. Ja bih se prije svega morao adaptirati. Učinio bih sve da stvorim atmosferu u kojoj bi igrači uživali u igri. Da u trenucima kada dobiju poziv jedva čekaju okupljanje. Pokušao bih ih poticati i savjetovati. Ipak, sve je nepredvidivo, ovo je samo teorija. Sačekajmo konačan sud iz saveza.

Često ste napominjali da novac uopšte nije presudan?

Definitivno! Mene samo interesuje parket i rezultati. U ovom momentu finansije nisu bitne. Važno je da se dogovorimo.

Često Vas porede sa bivšim selektorom nogometne reprezentacije Miroslavom Ćirom Blaževićem, kažu da bi zatekli identično stanje?

Tako je! Meni to godi, ali ne bi bili isto. Naime, kada je on preuzeo nogometnu državnu selekciju nije imao ovakvu koncentraciju kvaliteta kao što je to slučaj sa košarkaškom reprezentacijom.

Na kraju je Aco dodao i ovo: "Zainteresovan sam, kako ne bih bio? Svakome je čast biti selektor nacionalnog tima. Ja sam spreman, čekam korak iz Sarajeva".