Nogomet
20

Wilmar Valdez: Suarezu je jako teško

Totalsport
Luis Suarez (Foto: EPA)
Luis Suarez (Foto: EPA)
Predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza Wilmar Valdez komentirao je FIFA-inu kaznu za Luisa Suareza, najboljeg igrača urugvajske reprezentacije.

Podsjećamo, Suareza je krovna organizacija svjetskog nogometa teško kaznila jer je ugrizao Giorgia Chiellinija u utakmici protiv Italije. Dobio je devet utakmica zabrane nastupa za reprezentaciju i četiri mjeseca zabrane nastupa za Liverpool.

"Luis je naravno jako uznemiren zbog situacije. Trenutno razmatra sve sa svojom porodicom, da li bi trebao otputovati kući u Urugvaj, a u ovom slučaju mi ćemo ga naravno podržati u svemu. On nije samo nogometaš, nego je i ljudsko biće i ovo je jako teška situacija za njega. Kao čovjek i nogometaš ima će puno potporu saveza i Urugvajaca, bez sumnje", rekao je Valdez.

"Razmatramo slučaj s advokatima i moramo utvrditi našu strategiju. Slučaj će svakako biti osporavan i nema dokaza koji nam dozvoljavaju reći da se ovakva kazna može primijeniti. Govorimo o devet utakmica i četiri mjeseca suspenzije, te finansijskoj kazni, stoga se meni to čini kao potpuno pretjerana i nasilna sankcija", dodao je predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza.

Suarezu aktuelna kazna ne dopušta nastup za Liverpool do 26. oktobra, zbog čega će propustiti devet otvarajućih premierligaških utakmica Redsa i tri utakmice Lige prvaka. Štaviše, u cijelom tom periodu neće imati pravo treniranja s ostatkom Liverpoolove ekipe.