Teške optužbe
0

Warner: Kupio sam TV-prava za dolar jer sam podržao Blattera

Totalsport
Jack Warner
Jack Warner
Jack Warner, bivši potpredsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) i svojevremeno desna ruka aktuelnom predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru, iznio je teške optužbe na njegov račun.

Bivši nogometni dužnosnik iz Trinidada i Tobaga, te aktuelni ministar rada u Vladi iste karipske dvootočne državice, tvrdi da je bio nagrađen kupnjom ili mogućnošću kupnje TV-prava za prijenose utakmica čak sedam izdanja svjetskih prvenstava za minimalnu cijenu kao protuuslugu za podržavanje izbora Seppa Blattera za predsjednika organizacije!

Podsjećamo, Warner je bio predsjednik Nogometne federacije Srednje i Sjeverne Amerike (CONCACAF), u okviru koje djeluje i Karipska nogometna unija (CFU), član FIFA-inog izvršnog odbora i dopredsjednik FIFA-e. Suspendiran je u maju prošle godine zbog optužbe da je organizirao sastanke na kojima je Kataranin Mohamed bin Hammam, bivši predsjednik Azijske nogometne konfederacije, pokušao podmititi dužnosnike saveza karipskih zemalja sa 40.000 dolara kako bi mu dali glas na ovogodišnjim izborima na kojima je trebao biti jedini protukandidat aktuelnom predsjedniku Seppu Blatteru.

Bin Hammam se, međutim, nakon izbijanja afere povukao iz utrke, a Blatter je dobio novi mandat na čelu FIFA-e.

Nakon što je Warner podnio ostavku na sve dužnosti u nogometu, iz FIFA-e su ga, za razliku od Bin Hammama, amnestirali od krivnje na ime "starih zasluga".

Warner i Bim Hammam su zanijekali optužbe. Warner je obećao da će objelodaniti čitav niz kompromitirajućih informacija i podataka protiv Blattera. Čini se kako je krenuo u izvršenje obećanja.

Warner tvrdi da mu je FIFA TV-prava za Svjetsko prvenstvo 1998. godine za Trinidad i Tobago prodala posredstvom jedne meksičke tvrtke za samo jedan jedini dolar!

"Novac koji sam zaradio prodajom tih prava iskoristio sam primarno za razvoj nogometa u Trinidadu i Tobagu. Bilo je to neposredno nakon što je Blatter pobijedio u najbrutalnijim izborima za predsjednika FIFA-e u utrci s Lennartom Johanssonom. U toj kampanji smo Bin Hammam i ja odigrali ključnu rolu jer smo podržali Blattera", tvrdi Warner putem saopćenja kojeg je izdao.

Nakon što je pomogao Blatteru da ponovno bude izabran za predsjednika FIFA-e 2002. i 2006,. godine, dobio je priliku kupiti TV-prava za nova izdanja svjetskih prvenstava, 2002. i 2006. godine. Dakako, tvrdi, opet debelo ispod cijene.

"Predsjednik Blatter prodao je meni lično, a ne Karipskoj nogometnoj uniji, prava za svjetska prvenstva 2002. i 2006. godine. Nema dvojbe da je to učinio kao izraz zahvale zbog uloge koju smo Bin Hammam i ja odigrali u njegovim ponovnim izborima za predsjednika spomenutih godina. Sredstva od prodaje tih prava su iskorištena za razvoj karipskog nogometa", saopćio je Warner.

Tvrdi da mu je FIFA prodala i prava za svjetske smotre 2010. i 2014. godine, njemu lično, ''ali posredstvom CFU-a''.

U zamjenu za podršku na zadnjim, ovogodišnjim predsjedničkim izborima, FIFA je Warneru, kako tvrdi, ponudila i TV-prava za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine ''po nominalnoj cijeni''.

"U međuvremenu, FIFA je povukla prodaju prava za SP 2014. godine, te ukinula ponude za SP 2018. i 2022. godine", informirao je Warner na kraju.

FIFA se zasad službeno još nije oglasila po pitanju ovih optužbi.