{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Warner: I Blatter je poklanjao novac delegatima u FIFA-i

T
18.10.2011. u 11:31
0
16
Warner: I Blatter je poklanjao novac delegatima u FIFA-i
0
Warner: I Blatter je poklanjao novac delegatima u FIFA-i
Foto: AFP
Na pomolu je novi veliki skandal u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA). Za njega je zaslužan Jack Warner, diskreditirani bivši čelnik organizacije i bivša desna ruka Seppa Blattera.
U intervjuu za lokalni dnevnik bivši nogometni dužnosnik iz Trinidada i Tobaga, te aktuelni ministar rada u Vladi iste karipske dvootočne državice, kazao je da je Sepp Blatter, danas predsjednik FIFA-e u četvrtom mandatu, svojedobno skupljao glasove u vlastitoj izbornoj kampanji na isti način kao što je to prošle godine pokušao Mohamed bin Hammam, Kataranin koji je izbačen zauvijek iz FIFA-e i nogometa zbog korupcijskog skandala podmićivanja dužnosnika 25 saveza iz Karipske nogometne unije (CFU).

"Blatteru smoi Bin Hammam i ja raznosili "darove" tokom njegovih kampanja za predsjednika FIFA-e 1998. i 2002. godine. Razlika je samo u tome što tada to nije smatrano mitom", napisao je Warner u pismu Trinidad Guardianu.

"Vodili smo Blattera cijelom kuglom zemaljskom, agitirali za njega i na kraju je pobijedio na izborima. Tada sam prvi put sreo i upoznao Petrusa Damaseba, aktuelnog predsjednika FIFA-inog Etičkog povjerenstva, organa koji je suspendirao Bin Hammama i mene. Tada je Damaseb bio predsjednik Namibijskoga nogometnog saveza."

"Uskoro ću ispričati cijelom svijetu kakav mu je dar Bin Hammam dao u Blatterovo ime. Zanima me kako tada gospodin Damaseb taj poklon nije držao mitom kao što to čini danas."

"Na videosnimci koju FIFA posjeduje jasno se čuje kako na spornome sastanku upozoravam CFU-ove delegate da zbog poklona nisu dužni dati svoj glas Bin Hammamu. Rekao sam tada i njemu: "Ako doneseš gotovinu sa sobom, nećeš je davati nikome izravno. Dat ćeš je CFU-u, a CFU će je ravnopravno rasporediti na svojih 25 članica."

"Jasno sam time želio osigurati da niko ne osjeća obavezu glasovanja za njega zato što je donio novac. On je to apsolutno prihvatio."

Warner je bio predsjednik Nogometne federacije Srednje i Sjeverne Amerike (CONCACAF), u okviru koje djeluje i CFU, član FIFA-ina izvršnog odbora i dopredsjednik FIFA-e. Suspendiran je u maju prošle godine. Nakon što je podnio ostavku na sve dužnosti, iz FIFA-e su ga, za razliku od Bin Hammama, amnestirali od krivnje na ime "starih zasluga".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: