{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIFA prodala dio TV-prava za 1,85 milijardi dolara

T
27.10.2011. u 12:06
0
4
FIFA prodala dio TV-prava za 1,85 milijardi dolara
0
FIFA prodala dio TV-prava za 1,85 milijardi dolara
U četvrtak su iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA) potvrdili da su prodali dio prava prenošenja za Svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine te ih naplatili 1,85 milijardi dolara.
Od te svote 1,2 milijarde otpada na tržište u Sjedinjenim Američkim Državama. Prava na prenošenje dva takmičenja prodana su Foxu, Telemundu i Futbol de Primera Radiju. U svoti još učestvuju SBS (za područje Australije), Bell Media (Kanada) i IMC (Karibi).

U martu je FIFA prvi dio prava za spomenute Mundijale, koje organizuju Rusija odnosno Katar, prodala agencijama za područja Srednjeg istoka, dijela Azije i Latinske Amerike za 1,7 milijardi eura. Predstoji prodaja trećeg dijela prava, praktično jednako unosnog s obzirom na činjenicu da objedinjava tržišta Indije i Kine, najmnogoljudnijih zemalja na svijetu. Na kraju još preostaje Evropa.

Na konkursu za FIFA-ino zastupstvo u pregovorima sa zainteresovanim kupcima za područja Kine i Indije pobijedila je švicarska marketinška agencija Infront Sports and Media, čiji je predsjednik uprave i izvršni direktor Philippe Blatter, nećak aktuelnog FIFA-inog predsjednika Seppa.

Iz FIFA-e su tu odluku obrazložili najboljim uslovima koje je ponudila kompanija mlađeg Blattera.

FIFA je za prava prenošenja u četverogodišnjem ciklusu zaključenog sa Svjetskim prvenstvom u Južnoj Africi prošle godine inkasirala 2,4 milijarde dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: