Nogomet
28

Vrijedi li Pogba 105 miliona eura: United je mogao dovesti čitavu prvu postavu za taj novac

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Paul Pogba se vratio u Manchester United iz Juventusa za nevjerovatnih 105 miliona eura, što je novi svjetski rekord kada su transferi u pitanju.

Na stranu što je Pogba pogazio svoju riječ kada je u intervjuu 2013. godine izjavio da se ne bi nikada vratio u United i da bi "radije završio igrati fudbal i otišao raditi s ocem na benzinskoj pumpi jer tamo ima manje pacova".

Na stranu što je veliki Sir Alex Ferguson napravio najveću grešku u karijeri kada je u junu 2012. godine dopustio da ga 19-godišnji igrač ucjenjuje odlaskom iz kluba ukoliko ne dobije višestruko povećanje plaće nakon manje od 90 odigranih minuta u dresu Crvenih đavola.

Na stranu što je pokušao zavarati čelnike Juventusa obećanjima da će ostati u klubu. Srećom, čelnici Stare dame su bili svjesni sa kakvim karakterom imaju posla te su iz Rome doveli našeg reprezentativca Miralema Pjanića.

Ovo su samo tri stavke od mnogih zbog kojih je ovaj transfer u isto vrijeme i spektakularan, ali i poprilično čudan.

Ipak, ono što se najviše ističe je cijena koju je United platio za njega - 105 miliona eura. No, Juventus nije dobio čitav taj iznos. Naime, čelnici Stare dame će morati potrošiti pet miliona na novu Francuzovu kuću u Manchesteru, Pogbin menadžer Mino Raiola će dobiti 25 miliona, a bivši Pogbini klubovi Le Harve, Torcy i Roissy-en-Brie će podijeliti 2,5 miliona eura. Tako će Staroj dami na računu ostati 72,5 miliona eura.

Uzimajući u obzir transfere koji su obavljeni ovog ljeta, čini se da je Jose Mourinho mogao dovesti čitavu prvu postavu vrlo kvalitetnih igrača za novac koji je potrošio na Pogbu.

Steve Mandanda, jedan od najboljih svjetskih golmana, prešao je ovog ljeta iz Marseillea u Crystal Palace besplatno.

Dani Alves je, također besplatno, prešao iz Barcelone u Juventus. Samuel Umtiti, jedan od najboljih mladih stopera današnjice, je iz Lyona otišao u Barcelonu za 25 miliona eura. Joel Matip je besplatno prešao iz Schalkea u Liverpool.

Raphael Guereirro je dres Lorienta zamijenio onim Borussije iz Dortmunda, a Milioneri su za njega dali 12 miliona eura.

Inter je na mjesta zadnjih veznih igrača doveo Marcela Brozovića iz Dinama i Evera Banegu iz Seville. Brozović je bio na posudbi u milanskom klubu, Inter ga je ovog ljeta otkupio za pet miliona, a Banega je došao besplatno.

Mario Götze se iz Bayerna vratio u Borussiju za 22 miliona eura, Nani je iz Fenerbahcea prešao u Valenciju za samo 8,5 miliona eura, dok je Hatem Ben Arfa iz Nice prešao u PSG besplatno.

Poljski napadač Arkadiusz Milik koji je nemilosrdno tresao mreže u Ajaxu novi je igrač Napolija. Italijanski klub je za njega platio 32 miliona eura.

Ukupna vrijednost ove ekipe je 104,5 miliona eura, odnosno za pola miliona manje od iznosa koji je United uplatio Juventusu.

Ova ekipa bi se sasvim sigurno u najjačim evropskim ligama borila za sami vrh tabele.

S druge strane, kada se vidi način na koji Manchester City troši novac (55,6 miliona eura za Johna Stonesa), Unitedovo dovođenje Pogbe za 105 miliona se i ne čini tako loše.