Četvrtfinale Evropske lige
0

Villareal protiv Twentea, dvoboj Benfice i PSV-a

Sarajevo-x.com
Večeras su na programu četvrtfinalni susreti u okviru Evropske lige. Parove čine Porto-Spartak Moscow, Benfica-PSV, Villarreal-Twente i Dynamo Kyiv-Braga. Utakmice počinju u 21.05 sati, a na televiziji OBN možete pratiti dvoboj između portugalske Benfice i holandskog PSV-a, koji je vjerovatno i najzanimljiviji gledateljima.

Villareal - Twente

Španski Villareal je u osmini finala Evropske lige bio bolji od njemačkog Bayer Leverkusena ukupnim rezultatom 5:3. Žuta podmornica nije izgubila ni jednu od šest posljednjih utakmica u ovom takmičenju. Posljednji put su poraženi u grupnoj fazi od grčkog PAOK-a i to rezultatom 1:0. Ekipa trenera Juana Carlosa Garrida je pobijedila u svih šest susreta na svom El Madrigalu. Najbolji strijelac Villarreala u Evropskoj ligi ove sezone je Giuseppe Rossi koji je postigao osam golova, jedan više od Portovog napadača Falcaoa. Sljedeći gol koji španska ekipa postigne u Evropskoj ligi će biti jubilarni 150. u evropskim takmičenjima.

Ekipa Twentea je u osmini finala pobijedila ruske šampione Zenit ukupnim rezultatom 3:2. Na domaćem terenu je Twente slavio rezultatom 3:0, dok je u St. Petersburgu izgubio sa 2:0. U posljednjih pet susreta sa španskim ekipama, holandski klub je upisao tri pobjede i dva poraza. Najbolji Twenteov strijelac u Evropskoj ligi je Luuk de Jong sa tri gola.

Dynamo Kyiv - Braga

Ukrajinski Dynamo ima negativan omjer sa portugalskim ekipama. Od deset utakmica je izgubio čak sedam. Ekipa Yuria Semina nema ni jedan poraz na domaćem terenu u Evropskoj ligi ove sezone. Napadač Andriy Shevchenko je treći strijelac svih vremena u evropskim takmičenjima u kojim je postigao 67 golova. Ispred njega su samo Milanov Filippo Inzaghi i Schalkeov Raul.

Braga je dva puta izgubila od ukrajinskog Shakhtara u grupnoj fazi Lige prvaka ove sezone. No, sada imaju niz od osam utakmica bez poraza, u kojima su pobijedili šest puta, te odigrali neriješeno sa Liverpoolom i Navalom. Portugalska ekipa nikada do sada nije igrala u četvrtfinalu Evropske lige. Ove sezone su pobijedili samo dva puta u evropskim takmičenjima. Savladali su Sevillu i Partizan.

Benfica - PSV

U prethodnoj fazi takmičenja Benfica je iz Evropske lige izbacila francuski PSG ukupnim rezultatom 3:2. Benfica je slavila u četiri od pet susreta odigranih na domaćem terenu u okviru Evropske lige. Igrači Jorgea Jesusa su još uvijek neporaženi u ovom takmičenju. Oscar Cardozo i Franco Jara su najbolji strijelci Benfice u Evropskoj ligi. Postigli su po dva gola.

Posljednja prepreka do četvrtfinala je holandskom PSV-u bio škotski Rangers. U dvije utakmice je postignut samo jedan gol. PSV je u gostima kod Rangersa slavio rezultatom 1:0. PSV je nema trofej evropskog takmičenja od osvajanja Evropskog kupa 1988. godine kada je bio bolji od Benfice.

Najbolji strijelac holandske ekipe je krilni igrač Balazs Dzusdzak sa četiri postignuta gola. PSV je neporažen u posljednjih pet utakmica u gostima u okviru Evropske lige, prilikom čega je upisao četiri pobjede i jedan remi.

Porto - Spartak Moscow

Ovo će biti prvi susret Porta i Spartaka u historiji evropskih takmičenja. Porto je kod kuće slavio u posljednjih 13 utakmica ove sezone. Već su osvojili titulu u domaćoj ligi, a primili su samo tri gola u gostujućim utakmicama.

Ekipa Valeryja Karbina je izgubila dvije od tri prve utakmice u ruskoj ligi, te primila sedam golova. Posljednji put je Spartak putovao u Portugal u decembru 2006. godine, kada su pobijedili Sporting rezultatom 3:1. Od nastaka Ruske nogometne lige nakon raspada SSSR-a, portugalske i ruske ekipe su se sastale 20 puta, a Portugalci imaju bolji omjer pobjeda koji iznosi 9:7.