Evropska liga
0

Braga zadržala prednost protiv Dinama

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Poznati su svi polufinalni parovi nogometne Evropske lige. Za mjesto u finalu borit će se Porto-Villarreal i Benfica-Braga.

Benfica je svoj dio posla, tako se barem činilo, odradila već u prvoj utakmici u kojoj su pred svojim navijačima s 4-1 bili bolji od PSV-a, no sjajan start domaćina u Eindhovenu morao ih je barem na trenutak "skameniti" nakon što je već u 25. minuti golovima Dzsudzsaka (peti u takmičenju) i Lensa PSV došao do 2-0. Da ne bi bilo prevelike drame pobrinuo se Luisao akrobatskom završnicom u trećoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena. U 63. minuti je Oscar Pedroso potvrdio Benficino mjesto među posljednja četiri u takmičenju precizno izvedenim udarcem s bijele tačke.

Siguran je u prvoj utakmici bio i Villarreal koji je s 5-1 na El Madrigalu dotukao holandskog prvaka. Revanš u Enschedeu nije ponovno ništa dobrog donio za Twente koji je pred svojim navijačima upisao novi poraz. Ovaj puta blaži, ali ponovno uvjerljiv. Završilo je 3-1 za špansku ekipu koja je imala uvodno vodstvo (Bajrami, 32.), no crveni karton zbog prekršaja vrijednog penala u 59. je minuti skrivio Tiendalli što koristi Rossi. Novi penal za goste rezultirao je vodstvom 2-1. Prekršaj je skrivio Buysee, a realizirao ga Marco Ruben u 84. minuti. Tačku na "i" već završene priče stavio je u 90. minuti Cani volejem lijevom nogom.

Kijevski Dinamo ima razloga za tugu nakon što je 1-1 kod kuće pretvorio u novi remi, ovaj puta bez pogodaka protiv Brage. Uprkos tome što su igrali s igračem manje (Cesar 29.) domaćini su bili bolja momčad većim dijelom susreta protiv ukrajinskoga suparnika koji se igrački s njima izjednačio u 87. minuti nakon što je Popov požutio i drugi puta.

 Evropska liga, četvrtfinale (revanš utakmice):

Braga - Dinamo Kijev 0-0, prva utakmica 1-1 Twente - Villarreal 1-3, 1-5 (Bajrami 32 / Rossi 59-11m, Ruben 84-11m, Cani 90) PSV - Benfica 2-2, 1-4 (Dzsudzsak 17, Lens 25 / Luisao 45+3, Pedroso 63-11m) Spartak Moskva - Porto 2-5, prva utakmica 1-5 (Džuba 52, Ari 72 / Hulk 28, Rodriguez 45, Guarin 47, Falcao 54, Micael 89)