Evropska liga
0

VIDEO / Portugalske oluje pomele Spartak i PSV

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U prvim susretima četvrtfinala Lige prvaka Porto, Benfica i Villareal gotovo su osigurali prolaz dalje ubjedljivim pobjedama. Porto je sa 5:1 pobijedio Spartak iz Moskve, Benfica je PSV dobila sa 4:1, dok je Villareal ponovio Portov uspjeh pobjedom nad Twenteom sa 5:1. Dinamo Kijev i Sporting Braga odigrali su neriješeno 1:1.

Te dvije ekipe, inače najbolje i u aktuelnom portugalskom prvenstvu, su takvo što i potvrdile u prvim četvrtfinalnim utakmicama. Doslovno su pregazili svoje suparnike, Porto moskovski Spartak, a Benfica holandski PSV iz Eindhovena. Porto je pobijedio 5-1, a Benfica 4-1.

Dakako da je u uzvratima sve moguće, no već se sada spremno može reći da su dva portugalska uglednika u polufinalima.

Skoro cijelo poluvrijeme na Dragao stadionu je Spartak držao svoju mrežu netaknutom protiv Porta, no prije odlaska na odmor sjajni kolumbijski nogometaš Rademal Falcao je glavom u padu najbolje reagirao na rezantni centaršut. Inače, u nastavku utakmice se Falcao pokazao kao apsolutni junak ove Portove pobjede jer je ukupno postigao tri pogotka uz jednu asistenciju.

Inače, Porto je osim pet pogodaka imao još mnoštvo šansi, pogotovo u nastavku kada se Spartak posve raspao. Pogađali su i okvire gola , gađali i prijetili iz svih pozicija.


szólj hozzá: FC Porto 1-0 Sp. Moscow

Benfica je slomila PSV na kraju prvog i početkom drugog dijela meča na Luz stadionu. Unutar samo devet minuta prvog poluvremena su postigli dva pogotka (Aimar i Salvio), a već na startu drugog dijela je Salvio postigao svoj drugi pogodak za velikih 3-0.

Malu nadu je trenutno drugoplasiranoj ekipi holandske Eredivisije donio strijelac Labyad u 80. minuti, no na samom kraju meča je Saviola pogodio za 4-1 i tako vjerojatno omogućio svojoj ekipi laganu revanš utakmicu.

Nogometaši Villarreala deklasirali su na svom El Madrigalu holandskog prvaka Twentea s 5-1 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Europa lige.

Iako je holandska ekipa u početnoj fazi utakmice imala inicijativu, Villarreal nije stao s golovima nakon što je zabio prvi. Učinio je to Marchena glavom, nakon vjerojatno uvježbane akcije iz kornera s lijeve strane, kojeg je izveo Borja Valero. Upravo je taj igrač iz blizine poentirao prizemnim udarcem u 43. minuti, a u prvoj minuti sudijske nadoknate je Nilmar zadao novi udarac Twenteu pogotkom za 3-0.

U nastavku je na scenu stupio prvi strijelac ovog takmičenja, 24-godišnji Giuseppe Rossi, koji je lijepim golom u 55. minuti stigao do svog devetog pogotka u Evropskoj ligi. Nilmar je svojim drugim golom na utakmici u 80. minuti postavio 5-0, da bi u prvoj minuti sudijske nadoknade počesni gol za Twente postigao Janko.

Budući da je Villarreal imao 9 udaraca na gol, a Twente samo dva, jasno da je uvjerljiva pobjeda ''žute podmornice'' bila i više nego zaslužena.


szólj hozzá: V1-0T

Dinamo je odlično počeo, te je poveo već u 6. minuti. Gusev je fino centrirao s desne strane, a Jarmolenko je odličnim udarcem glavom poslao loptu u mrežu gostiju.

No, samo sedam minuta kasnije, gosti su izjednačili, nakon kornera kojeg je s lijeve strane izveo Hugo Viana. Vukojević je pokušao očistiti prizemnu loptu, no, ona se nesretno odbila i njegovu ekipu, na putu prema golu je još dotaknula i Guseva, te je završila u mreži. Neki mediji su upisali autogol Vukojeviću, no, evidentno je da je Gusev zadnji igrao s loptom.

Andrij Švečenko, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu, u 53. minuti je dobio žuti karton, a samo osam minuta kasnije i drugi žuti, odnosno isključujući crveni, jer je pucao na gol nakon sudijskog zvižduka.

Gosti su do kraja imali više loptu u nogama, ali nisu uspjeli iskoristiti brojčanu prednost na terenu s eventualnim novim pogotkom. No, i ovako vjerojatno vrlo zadovoljni odlaze iz Kijeva.

Evropska liga, četvrtfinale (prve utakmice):

Porto - Spartak Moskva 5-1 Benfica - PSV Eindhoven 4-1 Villarreal - Twente Enschede 5:1 (3:0) Dinamo Kijev - Sporting Braga 1:1 (1:1)