Pripreme za veliku bitku na proljeće
0

Velež se odrekao Macea, Vladavić namjerava odigrati polusezonu

Piše: D. B.
Marsel Mace u duelu sa Ivanom Sesarom
Marsel Mace u duelu sa Ivanom Sesarom
Mostarski Velež se nakon jesenjeg dijela prvenstva nalazi u nezavidnoj situaciji kada je riječ o poziciji na tabeli BHT Premijer lige. Svega dva boda ih dijele od pozicije koja vodi u drugu ligu. Mostarci već od kraja polusezone pokušavaju promijeniti stvari i pobjeći iz opasne zone na proljeće.

Velež je odigrao jesenji dio prvenstva u promjenjivoj formi, a završnica je bila izuzetno loša. U posljednjih pet kola su Rođeni upisali jednu pobjedu i čak četiri poraza. Zimsku pauzu će provesti na 12. poziciji sa samo 14 osvojenih bodova. Pozicija ekipe iz Mostara nije nimalo laka. Isti broj bodova imaju Zvijezda i Travnik, dva boda manje ima GOŠK, a na posljednjem mjestu je Gradina sa samo 3 boda.

Kada su "kola" krenula nizbrdo, otkaz je dobio Asmir Džafić, a naslijedio ga je Ibro Rahimić. Međutim, rezultati se nisu popravili, tako da Rođeni imaju težak zadatak na prioljeće ukoliko žele opstanak u najjačoj bh. ligi. Neki igrači su već otišli, a najavljuju se i pojačanja.

Riad Demić, koji je za Velež nastupao sedam godina, karijeru će nastaviti u Iranu u ekipi koja se zove Aluminijum Hormozgan. Mostarski klub je raskinuo saradnju sa Arminom Jazvinom, Željkom Kuzmićem, Maidom Jaganjcem i Milanom Kneževićem, a klub se odrekao i Marsela Macea, koji je razočaran odlaskom iz Veleža.

"Po dolasku u Velež sam bio veoma sretan. Trener Džafić mi je rekao da računa na mene. To mi je bio dodatni motiv i davao sam sve od sebe. Dobro sam se spremio na pripremama, ali sam se povrijedio dva dana prije početka prvenstva. Debitovao sam u petom kolu. Startao sam dva susreta, od kojih i onaj na Koševu protiv Sarajeva. Tu utakmicu nikad neću zaboraviti. Odigrao sam i četiri susreta ulazeći s klupe. Dao sam jedan gol i upisao četiri asistencije. Po dolasku Rahimića, pravu priliku nisam dobio i bio sam nezadovoljan. Sada za mene mjesta nema, rekli su mi da treba da idem i da će doći neko drugi. Veoma sam tužan, nije mi jasno zašto se ovo dogodilo. Morat ću naći novi klub. Moguće je da ću karijeru nastaviti u Branitelju ili Čapljini. Nadam se ponudi i ponekog premijerligaša", rekao je razočarani Mace.

Osim odlazaka najavljeni su i dolasci. Prvo ime jegolman koji se vraća u Velež iz inostranstva a to je Senedin Oštraković. On je prošle zime prešao u ekipu Taraza u Kazakhstanu, a nedavno je sporazumno raskinuo ugovor i sada je ponovo član Rođenih.

"Drago mi je da se vraćam u Velež. Prošle zime sam prešao u Taraz. Nakon što sam u septembru okončao saradnju sa ovim klubom, odlučio sam da uklonim problem koji sam imao skoro tri godine, a vezan je za prepone. Rutinski operativni zahvat je dobro prošao, a već više od dva mjeseca treniram i vratio sam formu. Potpuno spremno čekam početak priprema. U Veležu sam proveo zaista odlične trenutke i sretan sam što ću ponovo obući dres Rođenih", istakao je Oštraković za oficijelnu stranicu Veleža.

Admir Vladavić
Admir Vladavić
Kao veliko pojačanje se spominje i Admir Vladavić, koji je ugovorno vezan za češkog drugoligaša Karvinu. Njegova je želja ostati u Veležu pola godine i pomoći svom matičnom klubu da izbori opstanak u BHT Premijer ligi.

"Još uvijek nije ništa završeno. Imam namjeru ostati u Mostaru i pomoći svom Veležu da sačuva status premijerligaša. S druge strane, tu je ugovor s Karvinom, pričao sam sa tamošnjim zvaničnicima, ali oni nisu zadovoljni mojom odlukom. Ipak su me puno platili i kapiten sam. Međutim, Karvina nema ambicija i ne može u prvu ligu, pa želim do ljeta na posudbu u Velež kako bih pomogao svom klubu. Na ljeto bih se vratio u Češku. Vidjet ćemo šta će biti od svega", kazao je Vladavić.

Prozivka u Veležu je zakazana za 10. januar. Šta će Rođeni napraviti u svojim redovima i da li će to dati željene rezultate, ostaje da se vidi.