Misija "opstanak"
0

Velež počeo pripreme za nastavak sezone

Sarajevo-x.com
Foto: fkvelez.ba
Foto: fkvelez.ba
Zajedničkim ručkom Upravnog odbora, stručnog štaba i igrača, u srijedu su 13 sati zvanično počele pripreme FK Velež za proljetni dio sezone 2010/2011. Zvaničnici kluba su rekli da je opstanak primarni zadatak, uz reorganizaciju kluba u svim segmentima.

Na prozivci su bili Jazvin, Mahmutović, Kodro, Škaljić, Kajtaz, Zaimović, Kadrić, Balalić, Ćemalović, Kazazić, Duraković, Demić, Zolj, Kalajdžić, Tojaga, Mahinić, Ivetić, Lelo, Brković, Šuta, Oštraković, Gubeljić.

Opravdano su bili odsutni Velagić, Hadžidžulbić i Stokić, dok se sa zakašnjenjem uzrokovanim saobraćajnim problemima priključio Okić. Na prozivku se nije odazvao golman Sanel Borić, koji će shodno disiplinskom pravilniku biti kažnjen zbog kršenja propisa kluba. Nova imena koja su za sada pojačala redove Veleža su Emir Hadžidžulbić (Zvijezda Gradačac), Goran Stokić (Mladi Radnik Požarevac), Senedin Oštraković (Radnički Lukavac) i Darko Gubeljić (GOŠK Dubrovnik). Novi šef stručnog štaba je Milorad Mitrović. Njemu će u radu asistirati Adis Obad i trener golmana Miodrag Radovanović, navodi se u saopštenju mostarskog kluba.

Na konferenciji za štampu upriličenoj nakon prozivke, medijima su se obratili Nermin Nikšić, podpresjednik kluba, Milorad Mitrović, šef stručnog štaba te kapiten Dženan Zaimović.

"Pred svima nama je izuzetno težak zadatak, jer uporedo sa reorganizacijom kluba, moramo učiniti sve da izborimo opstanak u Premier ligi. Međutim, niko nas nije tjerao u upravu i svi smo svjesni težine situacije. Dobrovoljno smo ušli i moramo zavrnuti rukave da ispunimo postavljene ciljeve, te stvorimo temelje za nastavak dugoročne izgradnje kluba. U ovom trenutku imamo oko 50 % zaokruženih finansijskih potreba kluba za ovu polusezonu, a mislim da ćemo do prvog kola i utakmice sa Zrinjskim riješiti i preostali dio. Na taj način želimo da donesemo mir u klub i postignemo ono što skoro pa do sada nismo nikad imali, a to je definisanu finansijsku sliku kluba za planirani period. Imamo vrhunskog stručnjaka na klupi, što je samo garant da ćemo i u tom segmentu imati kvalitetan rad i uprava je ta koja ima zadatak da igračima i struci stvori kvalitetne uslove", rekao je Nermin Nikšić.

Najviše pitanja medija bilo je usmjereno prema novom/starom šefu struke "Rođenih“.

"Ne želim da se osvrćem šta je urađeno i kako je urađeno u prvom dijelu. Tabela govori dovoljno. Sitaucija koju sam zatekao ljetos, kada sam kratko bio, vjeruj te nisam mogao da vjerujem, niti i sada mogu, da je klub rejtinga kakav je Velež može biti na tom nivou. Na nama je da učinimo sve, da pružimo svoj maksimum i prije svega izborimo opstanak, a onda i počnemo vraćati Velež na njegovo mjesto. Dug je to proces", istakao je Mitrović.

"Jednom zauvijek moramo postaviti stvari na svoje mjesto. Svi smo mi prolazni, bilo da je riječ o meni, igračima, upravi i navijačima, jedino je Velež konstanta. Klub mora biti iznad svega, iznad pojedinca. Možda će nas sada na to primorati nužda borbe za opstanak, ali moramo prekinuti praksu ugovora na tri mjeseca. Kako sam primjetio ovdje su dolazili igrači za platu i ugovore, a odlazili besplatno. Pa gdje to ima u svijetu ? U evo dva dana koliko boravim u Mostaru stalno čujem sa raznih strana kako su nam prve tri utakmice najvažnije. Nisam ni početnik u fudbalu, niti šarlatan. Nas čeka 15 kvalifikacionih utakmica, u rangu finala Lige prvaka. Bar je to za nas takva utakmica. Svaka, ali baš svaka je važna. Uostalom, Velež je na početku sezone bio prvi nakon pet kola, a gdje je sada", dodao je Mitrović.

Kapiten Dženan Zaimović se kratko obratio i naglasio da ne sumnja u kvalitet stručnog štaba. On je rekao da je zadatak njegove ekipe da "radi i šuti", posebno zbog suvišnih riječi u medijima proteklih mjeseci. Prema njegovim riječima, ekipa mora stisnuti svoje redove i izboriti opstanak.

"Ne sumnjam da ćemo imati kvalitetan rad struke. Na nama igračima je da šutimo i radimo, jer posebno unazad nekoliko mjeseci bilo je i suvišnih riječi u medijima. Moramo svi stisnuti redove i izboriti opstanak", istakao je Zaimović

Trenažni proces za igrače počinje u četvrtak, treningom u 11.30 sati. Do nedelje će se raditi jednom dnevnom. U nedelju je zakazana utakmica između igrača koji će biti na probi, te postojećeg tima.

"Vjerujte i ja sam se iznenadio koliki je interes za Veležom. Telefoni stalno zvone, tako da smo se odlučili upriličiti probnu utakmicu. Isključivo šef stručnog štaba od danas ima ingerencije nad kompletnim timom i on je taj koji će reći koje za Velež, a ko nije", rekao je Nikšić.

Šef stručnog štaba Mitrović je rekao da će ekipa do nedelje raditi jedanput dnevno, a od ponedeljka u ritmu dva treninga dnevno. Za 10-tak dana FK Velež odlazi na bazične pripreme, najvjerovatnije u Neum ili Međugorje. Do tog dana bi trebalo biti definisano ko je član Veleža, a ko nije jer nemaju svi kvalitet za Velež i za takmičenje u Premier ligi.

"Dovest ćemo nužna pojačanja, ali naglašavam samo one koji će nas pojačati. Naravno, uz sve to treba gledati i budžet kluba, jer smo i po tom pitanju postavili pravila da niko nije veći od kluba, niti iko može dobiti više nego što Velež može pružiti", istakao je Mitrović.