Polufinale Kupa BiH
0

Varešanović vjeruje u plasman u finale, Zeba pun samopouzdanja

Piše: Dalibor Bošnjak
U srijedu su na rasporedu dvije uzvratne polufinalne utakmice Kupa BiH u kojim se sastaju Velež i Široki Brijeg te Borac i Željezničar. Velež će pokušati ostvariti najveći uspjeh u posljednjih 20 godina i plasirati se u finale Kupa BiH, dok Borac ima težak zadatak protiv odlične ekipe Željezničara koja ne zna za poraz. Uz to, Plavi imaju i prednost iz prve utakmice na Grbavici kada su pobijedili 1:0.
Mirza Varešanović
Mirza Varešanović
Velež - Široki Brijeg (0:1)

Prva utakmica odigrana u Širokom Brijegu je završena rezultatom 1:0 u korist domaćih. Širokobriježani su zaslužili pobjedu, ali se mora reći da su igrači Veleža propustili najmanje tri stopostotne prilike i da su pružili kvalitetan otpor. Očekivanja trenera Rođenih Mirze Varešanovića pred revanš su velika. On se nada boljoj realizaciji u napadu i plasmanu u finale Kupa BiH, ali itekako poštuje svog protivnika.

"Čvrsto vjerujem u plasman u finale. Pokazali smo da možemo igrati protiv Širokog Brijega. U prvoj utakmici smo poraženi, ali smo imali i tri stopostotne prilike koje, nažalost, nismo iskoristili. Vjerujem da možemo nadoknaditi zaostatak i plasirati se u finale. Široki je zaista odlična ekipa koja dugo igra zajedno. Imaju pet stranaca koji igraju fenomenalno. Pokazalo se da su najopasniji Wagner i Bajano, ali je ekipa općenito jaka kao kolektiv. Ipak, ja se nadam da ćemo mi slaviti, imamo bezbroj motiva. U našoj ekipi igra veliki broj mladih igrača koji imaju priliku zlatnim slovima upisati svoje ime u historiju Veleža, koji na trofej čeka već 20 godina. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti", izjavio je Varešanović za Klix.

Vjeru u plasman Veleža u finale Kupa BiH s Varešanovićem dijeli i njegova uzdanica u odbrani Tarik Cerić. Ovaj igrač je upitan za dvoboj sa Širokim Brijegom zbog bolesti, ali se nada da će smoći snage i pomoći svojoj ekipi da izbori finale Kupa BiH.

"Nažalost, imam temperaturu i upitan sam za meč. Uprkos tome, atmosfera u ekipi je odlična. Svi čvrsto vjerujemo u plasman u finale. Moram reći da cijenim ekipu Širokog Brijega. Veoma su opasni iz kontranapada pa moramo biti oprezni. Ipak, vjerujem u naš tim. Nadam se da bismo pitanje finaliste mogli riješiti u regularnom dijelu utakmice, naravno, u našu korist", izjavio je Cerić.

Zajko Zeba u akciji (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Zajko Zeba u akciji (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Borac - Željezničar (0:1)

Željezničar je u prvom susretu na Grbavici savladao Borac rezultatom 1:0. Plavi su postigli gol u finišu susreta iako su imali igrača manje na terenu. Vrijednu pobjedu i rezultatsku prednost za revanš je Željezničaru donio Zajko Zeba. Iako se Željezničar čvrsto nalazi na prvom mjestu Premijer lige BiH, Banjalučani vjeruju da mogu nadoknaditi zaostatak i ostvariti plasman u finale.

"Željezničar nam stiže s minimalnom prednošću i znamo da se radi o fantastičnoj ekipi. Mi ćemo dati svoj maksimum da ostvarimo pobjedu i plasiramo se u finale Kupa BiH. Protiv sebe imamo kvalitetnog protivnika koji ima odličan niz rezultata u Premijer ligi i koji veoma teško prima golove. No, mi se nećemo predati. U posljednje vrijeme smo počeli igrati ofanzivnije i nije nemoguće da se plasiramo u finale. Vjerujemo u uspjeh", izjavio je igrač Borca Branislav Krunić za portal Klix.ba.

Strijelac pobjedonosnog gola na Grbavici, Zajko Zeba, mirno i sa samopouzdanjem dočekuje revanš na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

"Borac će sigurno napasti, jer oni moraju postići pogodak. To nama otvara više prostora za igru i mogućnost da postignemo gol. Ukoliko pogodimo u Banjoj Luci, mora se dogoditi čudo da se ne plasiramo u finale. Ipak, trebamo biti pažljivi, jer je Borac jak kao kolektiv. Ne smijemo se povući i pustiti ih da igraju svoju igru. Vjerujem da se to neće dogoditi, jer se mi ne znamo braniti. Očekujem tešku utakmicu, ali plasman u finale ne bi trebao doći u pitanje", Izjavio je Zeba.

Sportski direktor Željezničara, Dželaludin Muharemović, uprkos određenim problemima sa povredama pojedinih igrača vjeruje da Plavi imaju dovoljnu prednost i da će nakon sutrašnje utakmice osigurati nastup u finalu Kupa BiH.

"Znam da nas očekuje teška utakmica, jer je Borac svakako ekipa za respekt. I oni, kao i mi, imaju problema sa povredama pojedinih igrača, ali ne mislim da će to utjecati na samu igru. U našim redovima se na povrede žale Bogičević, Kvesić i Bekrić, ali su oni otputovali u Banju Luku sa ostatkom ekipe, pa se nadam de će biti spremni za utakmicu. Pred revanš imamo dosta solidnu prednost, jer Borac mora napasti i dati dva gola, a to nam ostavlja prostora da ugrozimo njihov gol. Naše ambicije su osvajanje Kupa BiH i vjerujem da ćemo u tome uspjeti", kazao je Muharemović.

Utakmica između Veleža i Širokog Brijega se igra od 16 sati, dok susret Borca i Željezničara počinje u 17:00 sati.