Nogomet
130

Uzbudljivi El Clasico: Real Madrid preokretom stigao do pobjede protiv Barcelone

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U 9. kolu španske Primere Real Madrid i Barcelona su odigrali 229. El Clasico. Pobijedili su Madriđani na svom Santiago Bernabeuu rezultatom 3:1 i prišli vodećim Katalonicima na samo jedan bod.

Španski derbi između Reala i Barcelone počeo je sjajno za Katalonce. Neymar je goste doveo u vodstvo već u 4. minuti utakmice udarcem s ruba šesnaesterca. Odbrana Reala je bila pasivna, a golman Casillas nemoćan.

Prvu priliku na utakmici domaći su imali u 6. minuti, ali je Benzema šutirao izuzetno neprecizno. Pet minuta kasnije je Francuz nakon odlične akcije Reala uputio udarac glavom i pogodio prečku, a u drugom pokušaju je lopta pogodila stativu.

Šut Kroosa iz 16. minute je s lakoćom odbranio golman Barcelone Claudio Bravo. Gostujući golman je tri minute kasnije uspješno zaustavio pokušaj Ronalda.

Velika prilika za Barcelonu se ukazala u 22. minuti, šutirao je Messi, ali je Casillas odličnom reakcijom spriječio novi gol Katalonaca.

Igrači Reala su dva puta tražili penal tokom prvog poluvremena, a dobili su ga u 36. minuti. Ronaldo je namjestio loptu na bijelu tačku i izjednačio rezultat na 1:1.

U 44. minuti je Marcelo uputio dobar centaršut u šesnaesterac Barcelone, udarac glavom je uputio Rodriguez, ali gola nije bilo.

Odlično prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 1:1.

Početkom drugog poluvremena je Real preokrenuo rezultat u svoju korist. Kroos je u 50. minuti ubacio iz kornera, a Pepe je loptu poslao u gol Barcelone. Pet minuta kasnije je šut Rodrigueza sa 20 metara odbranio golman Claudio Bravo.

Madriđani su do trećeg gola stigli u 61. minuti, a strijelac je bio Benzema.

Neymar je u 73. minuti uputio loš udarac ka golu Reala. Četiri minute kasnije je na drugoj strani snažan udarac Rodrigueza izblokirala odbrana Barcelone.

Nogometaši Reala su u nastavku više pažnje posvetili čuvanju svog gola i na kraju slavili zasluženu pobjedu nad Barcelonom rezultatom 3:1.