Nogomet
3

Uvijek uz klub: Smajo i Stole su primjer kako se vole Sarajevo i Željo

Piše: Edin Isanović
Gradski derbi vječitih rivala Željezničara i Sarajeva igra se večeras na stadionu Grbavica. Za navijače su ovakve utakmice nešto posebno, više od nogometa. Najvatrenije pristalice plave i bordo boje sa nestrpljenjem očekuju početak meča. A onda će dati podršku. Nekome će ruka biti na srcu, nekome obje u zraku, ali ideja je ista. Biti tu i živjeti san.

I Plavi i Bordo tim imaju hiljade navijača. Ipak, dvojica koji su za primjer ostalima su Smajo Smajlović i Stole Anđelić.

Smajo (57) od malih nogu prati Bordo klub. Zbog tima sa Koševa obišao je čitavu bivšu Jugoslaviju.

On trenutno živi u Gračanici, a rođen je u Kotor-Varoši. U jednom od intervjua za naš portal istakao je kako je obišao sve stadione u bivšoj Jugoslaviji, od Ljubljane do Skoplja. Za Sarajevo navija zbog Vahidina Musemića.

"Sve u mojoj kući je bordo-bijelo. Za mene treća boja i ne postoji. Automobil je nekada bio siv, ali sam ga ofarbao u meni najdražu - bordo boju. Na satelitskim antenama su grbovi kluba. Pored kuće u stanu koji ima oko 40 kvadrata apsolutno sve je u jednom tonu. Od kupatila, kuhinje, soba..., apsolutno sve", naglasio je Smajlović i dodao kako je nekada na derbije znao krenuti i 24 sata ranije kako bi stigao na vrijeme.

Stole Anđelić (58) iz Bora je deklarisani fan FK Željezničar. I on je zbog tima sa Grbavice putovao po stadionima bivše države. Za Plave navija zbog Ivice Osima.

"On je najviše utjecao na moju odluku da mi plava boja bude u srcu. Ono što se o njemu kao čovjeku može reći, može stati i u samo jednu riječ – ljudina. Upoznao sam Beneša, Parlova, Miljanića..., ali je Švabo zaista nešto posebno. Pamtim onu njegovu generaciju koja je igrala za tim iz Doline ćupova. Ja za Želju navijam 47 godina. Sjećam se da sam u osnovnoj školi u Boru zbog Želje bježao iz škole. U to vrijeme Bor je bio u prvoj ligi", rekao je u jednom od intervjua za Klix.ba Anđelić.

Bez dvojbe, oni su primjer kako se vole Sarajevo i Željo.