Vrata otvorena i djevojčicama
24

Utrostručen broj polaznika u školi fudbala "Asim Ferhatović Hase"

Klix.ba
Protekla 2012. godina bila je jako uspješna za najmlađe polaznike omladinskog pogona FK Sarajevo u skoli fudbala "Asim Ferhatović Hase" koju pohađaju dječaci starosne dobi od 6 do 11 godina.

"Zahvaljujući medijskoj kampanji i velikom broju podijeljenih letaka, broj polaznika u školi fudbala 'Asim Ferhatović Hase' se jako brzo udvostručio, i više od toga. Kada sam preuzeo školu u aprilu 2012. godine, školu je pohađalo svega 60 polaznika, a do kraja 2012. godine je više od 140 dječaka redovno treniralo. Ako se uzme u obzir da je 40 članova škole fudbala prešlo u Omladinski pogon početkom ove takmičarske sezone i više smo nego zadovoljni rezultatima rada",- kazao je koordinator skole fudbala Samer Naser, koji je tu funkciju preuzeo od Agima Nikolića u aprilu 2012. godine, prenosi oficijelna stranica FK Sarajevo.

Prvi koraci su bili usmjereni ka pravljenju novog plana i programa treninga, koji je prilagođen različitim starosnim kategorijama polaznika. Poboljšani su uslovi za treniranje, a djeca su prvi put u ljetnom periodu trenirala na pomoćnom terenu Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", dok su u zimskom periodu obezbjeđeni resursi u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Kako se ne bi sve svodilo samo na treninge, za polaznike škole fudbala organizovane su i neke dodatne aktivnosti. Uvedena je interna "Bordo liga", u kojoj su najboljima dodjeljene medelje i diplome. Iste su uručili prvotimci kluba, što je mnoge mališane obradovalo. Održana je i edukacija o opasnosti od mina, koju je pomogao EUFOR. Pored toga, organizovani su zajednički odlasci u Pozorište mladih, te dvosatno druženje i kupanje na Termalnoj Rivijeri Ilidža, te dodjela bordo paketića i prigodan novogodišnji program sa klovnom i Bordo Deda mrazom.

Bivši igrač FK Sarajevo, Memnun Suljagić, pojačao je stručni kadar škole fudbala. Zahvaljujući postignutom dogovoru, rad škole na volonterskoj osnovi pomažu i studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, koji potvrđuju potrebu podmlađivanja radnog kadra u kompletnom omladinskom pogonu FK Sarajevo.

"Dosta toga pozitivnog je urađeno u proteklom periodu i mi ćemo nastaviti tim putem. Želimo našoj djeci osigurati optimalne uslove za što bolji razvoj. Fudbalski klub Sarajevo zaslužuje jaku i dobro organizovanu školu fudbala i mi težimo ka tome. Vjerujem da su djeca zadovoljna i nadam se da će i 2013. godina biti uspješna za nas", dodao je Samer Naser.

Dalji razvoj škole fudbala "Asim Ferhatović Hase" zavisit će najviše od roditelja potencijalnih malih fudbalera. Naime, Fudbalski klub Sarajevo je u aktivnom procesu traženja dječaka, koji žele da se bave najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Novitet jeste da škola od 2013. godine otvara svoja vrata i djevojčicama, uzrasta od 6 do 12 godina, koje žele da se bave fudbalom.

Više informacija možete dobiti pozivom na 033/442-333 ili putem e-maila: [email protected] ili na linku ovdje.

"Ovim putem pozivam sve dječake i djevojčice da se priključe našim redovnim treninzima. Sve informacije mogu dobiti pozivom na 033/442-333 svakim radnim danom od 8 do 16h. Vrijedno je spomenuti da u školi fudbala 'Asim Ferhatović Hase' treniraju djeca do svoje 12. godine, nakon čega prelaze u takmičarske selekcije Omladinskog pogona FK Sarajevo“, kazao je koordinator škole fudbala.