{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FK Sarajevo osniva žensku školu fudbala

7.11.2012. u 16:27
47
18
FK Sarajevo osniva žensku školu fudbala
47
FK Sarajevo osniva žensku školu fudbala
Na inicijativu Fudbalskog kluba Sarajevo, u prostorijama NSBiH održan je sastanak na kojem je razgovarano o formiranju ženske škole fudbala u okviru Omladinskog pogona FK Sarajevo.
Sastanku su uime NS BiH prisustvovali generalni sekretar Jasmin Baković, inače član UEFA-inog Komiteta za razvoj ženskog fudbala, Denijal Pirić, tehnički direktor NSBiH, te Nermina Hadžibajrić, koordinatorica za razvoj ženskog fudbala u NSBiH. Delegaciju FK Sarajevo činili su Dino Selimović, generalni direktor, Almir Hurtić, šef programa za razvoj omladinske škole, te Ismet Bajrić, inicijator ideje i trener u Omladinskom pogonu FK Sarajevo, koji je ranije bio i selektor ženske reprezentacije BiH.

"Izuzetno mi je drago da smo informisani o ovoj inicijativi FK Sarajevo, te ćemo uime NSBiH učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo promociju i afirmaciju ženskog nogometa u našoj zemlji. Već u decembru ćemo organizovati prvi malonogometni turnir za žene, a formiranjem novih ženskih ekipa pri vodećim fudbalskim kolektivima u BiH sigurno je da će se povećati i naše aktivnosti po tom pitanju", kazao je Baković.

"FK Sarajevo se simbolično - na 66. rođendan Kluba - 24.10.2012. godine zvanično obratio Savezu u vezi ideje o osnivanju ženske škole fudbala pri FK Sarajevo. FK Sarajevo ima za cilj da približi tajne fudbalske igre svima koji nađu interesa i priključe se pokretu za afirmaciju ženskog fudbala", rekao je Dino Selimović.

U cilju afirmacije ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini, Fudbalski klub Sarajevo želi da oformi školu koja bi se sastojala od tri kategorije.

"Prema našim pretpostavkama, u početku bi škola brojala oko 50-60 polaznica koje bi bile preteča formiranja prvog tima ženske ekipe koji bi brojao 18-20 članica. Kao jedan od najvećih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini, sa najorganizovanijim omladinskom pogonom koji trenutno broji preko 500 polaznika, FK Sarajevo je vidio šansu da proširi sportske vidike i sazna specifičnosti ženskog fudbala", kazao je Almir Hurtić, koordinator omladinskog pogona FK Sarajevo u okviru kojeg će zaživjeti i škola ženskog fudbala pri FK Sarajevo.

Inicijativu za formiranje ženske škole fudbala u FK Sarajevo pokrenuo je trener Ismet Bajrić.

"Nadamo se da će u Savezu, ali i javnost u Sarajevu i BiH, prepoznati naše ciljeve u budućnosti bh ženskog fudbala, i da će nam dati odgovarajuću pomoć i podršku kako bismo što bolje i organizovanije pripremili školu fudbala za žene/djevojke za takmičarske aktivnosti", izjavio je Ismet Bajrić.

Posebnu radost u vezi ovih aktivnosti iskazala je Nermina Hadžibajrić, koordinatorica za razvoj ženskog fudbala u BiH ispred NSBiH.

"UEFA i NSBiH imaju u planu afirmaciju ženskog nogometa u svijetu, samim tim i u Bosni i Hercegovini. Pripremljen je i projekat koji je UEFA podržala na formiranju jedinstvene lige za žene na teritoriji BiH, tako da ove aktivnosti FK Sarajevo idu u prilog svim tim aktivnostima. Ispred Saveza ćemo FK Sarajevo, ali i drugim klubovima, biti na raspolaganju za sve što ide u tom pravcu", kazala je Nermina Hadžibajrić.

"Ovaj potez FK Sarajevo se može označiti kao avangarda u bh fudbalu i sigurno će dati impuls i drugim klubovima u BiH da rade na formiranju svojih ženskih timova. U ime NF/S BiH želim vam puno sreće", riječi su Denijala Pirića, tehničkog direktora NF/S BiH.

Planirano je da FK Sarajevo do kraja 2012. godine završi sve aktivnosti na pripremi plana i programa za žensku školu fudbala, te da već tokom decembra započne upis prvih djevojčica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: