Nogomet
9

Utakmice sa SP iz Brazila za BHT komentirat će Konjić, Šuko, Spaho i Kristić

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Državna radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu šalje deset osoba, među kojima u ulozi stručnog komentatora Muhameda Konjića, nekadašnjeg proslavljenog reprezentativca BiH i prvog kapitena bh. nacionalnog tima, te igrača Slobode, Zagreba, Zuricha, Monaca, Covetryja, Derby Countyja.

"Prvi put ću biti u ulozi komentatora. Nervoza, ali i optimizam kojeg meni nikada nije nedostajalo. Imam veliku želju da posao obavim na dobar način, ali i odgovornost pogotovo zbog svega što sam vidio obilazeći područja nakon velikih poplava, gdje sam se uvjerio da i pored svega stanovnici u našoj zemlji prate svaki trenutak vezan za reprezentaciju“, izjavio je Konjić za Anadoliju, naglasivši da će se potruditi da se na što bolji način spremi za posao stručnog komentatora, te će se posebno informirati o protivnicima BiH, "posebno Nigeriji i Iranu, jer o Argentini sve se zna".

Signal prvi put u HD formatu

Nekada u Engleskoj popularno zvani "Big Mo" nada se plasmanu reprezentacije BiH u drugi krug, a kao glavni uslov za dobar rezultat postavlja dobru atmosferu i povratak pobjedničkog mentaliteta u tim.

"Da se vratimo na kraj kvalifikacija bio bih uvjeren da ćemo proći u drugu fazu takmičenja na SP", kaže Konjić, kojem je favorit za osvajanje titule prvaka svijeta domaćin Brazil, a šanse daje Njemačkoj, Italiji, ali i Belgiji za koju tvrdi da je posebno talentirana.

Utakmice iz Brazila, u društvu Konjića, na BHT-u komentirat će Zoran Šuko, Igor Kristić i Velid Spaho, istakli su za Anadoliju sa BHRT-a.

"Pripreme za Svjetsko prvenstvo u Brazilu počeli smo odmah poslije utakmice u Kaunasu, kada je naša reprezentacija izborila plasmana na Mundijal. Intenzivne pripreme za ovaj zahtjevni projekt startale su početkom 2014. godine, a najbitnija stvar je da ćemo signal emitirati u HD formatu. Za naše tehničke uvjete to je novitet i nadam se da će gledatelji to prepoznati i biti zadovoljniji nego inače", rekao je Kristić, te dodao:

"Što se programa na SP tiče, počinjat će sat prije prve utakmice dana i završavati skoro sat iza posljednje. Kada bude igrala naša reprezentacija, uz direktne prijenose mečeva, imat ćemo posebne studijske emisije na stadionu, uživo ćemo se javljati iz mix zone, radit ćemo analize sa našim Muhamedom Konjićem… Pratit ćemo sve, jer ćemo u Brazilu imati mobilne ekipe i kamermane."

Shodno finansijskim i tehničkim mogućnostima sa BHRT-a poručuju da će učiniti sve da na najbolji način obave posao i opravdaju povjerenje miliona gledatelja. BHT će u direktnom prijenosu emitirati sve utakmice sa Mundijala, izuzev susreta u trećem kolu grupne faze takmičenja (počinju u isto vrijeme). Oni mečevi koji ne budu prenošeni direktno bit će emitirani u cijelosti u snimci.

Karamehmedović šef tima

Za Bh. radio 1 iz Brazila radit će Adnan Ljubović, urednik sportskog programa i Salih Hadžijalić, novinar.

"Bh. radio 1 jedina je radio stanica iz BiH koja će uživo pratiti sve utakmice naše reprezentacije i finalni meč. Tokom Mundijala radit ćemo i specijalne emisije, u programu imat ćemo javljanja reportera, analize, zanimljivosti, prenosit ćemo atmosferu iz bh. gradova… Jedan od naših reportera stalno će biti uz bh. reprezentaciju, a drugi će sa mjesta događaja izvještavati o svim drugim aktuelnostima sa SP. Odlazak reprezentacije BiH na SP za sve je prvi put, pa tako i nas. Trudit ćemo se da na što bolji način uradimo kompleksan, odgovaran posao i damo doprinos u praćenju historijskog događaja za BiH", zaključio je Ljubović.

Šef tima BHRT-a u Brazilu bit će Belmin Karamehmedović. Uz Konjića, Spahu, Kristića, Šuku, Ljubovića i Hadžijalića, ekipu će sačinjavati i novinar Anel Džanković, Bojan Hadžiabdić, video novinar i Emir Morina, snimatelj.