Finale Kupa BiH
0

Utakmica decenije za Čelik, utakmica sezone za Želju

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Na Bilinom polju večeras se igra utakmica decenije za Čelik. Bar su je tako nazvali čelnici crveno-crnih. S druge strane, to je dvoboj sezone za Željezničar koji ove godine slavi 90. rođendan i želi osvojiti pehar. Da napomenemo, prvi okršaj na Grbavici završen je pobjedom "plavih" 1-0.

Mnogo se posljednjih dana govorilo o ovom meču, a bojazan od neuspjeha je obostran. Ipak, ovo je samo nogometna utakmica.

Tim sa Grbavice je pod manjim pritiskom, jer je već osigurao izlazak na evropsku scenu. Zeničani vjeruju kako nakon dugo vremena mogu igrati međunarodne utakmice.

"Želju smo dovoljno upoznali i ne može nas iznenaditi. Idemo ih pobijediti. Motiva ne nedostaje. Možemo trijumfovati i osvojiti Kup BiH. U to sam ubijeđen", optimistično najavljuje Abdulah Ibraković, trener domaćih.

Prvi strateg Čelika naglašava da je raspoloženje u ekipi odlično, te da svi jedva čekaju početak utakmice.

Treba istaći da u Zenici vlada velika euforija. Pristalice tima sa Bilinog polja očekuju da će "plavi" biti poraženi te da će trofej konačno stići u grad u kojem državni tim igra svoje kvalifikacione utakmice.

Amar Osim u plavoj svlačionici smiruje tenzije. Na pres-konferenciji je objasnio kako se ovdje radi samo o nadmetanju sportskih klubova. Ističe kako o tome priča igračima.

"Iako smo puno bolje pozicionirani na tabeli i sada imamo prednost od jednog gola, velike razlike u kvaliteti između ove dvije ekipe nema. Kada se uzme u obzir da Čelik igra na domaćem terenu, ta razlika je još manja. Bio bih zadovoljan i porazom koji bi nam omogućio osvajanje Kupa BiH", napominje Osim.

I gosti iz Sarajeva će imati veliku podršku svojih navijača koji najavljuju invaziju na tribine Bilinog polja. Sve u svemu očekuje nas zanimljiv dvoboj. Nadamo se da će sve proteći u fer i sportskom nadmetanju.

Utakmica počinje u 19.30 sati uz direktan prenos na BHT1. Glavniji sudija meča bit će Midhat Arnautović iz Tuzle. Pomagat će mu Stevo Perić iz Bijeljine i Nikica Tomas iz Drinovaca. Vjerujemo kako će biti na visini zadatka i da svojim odlukama neće utjecati na konačni rezultat utakmice proljeća.

Svi osvajači Kupa BiH

  1. godine Čelik
  2. godine Čelik
  3. godine Sarajevo
  1. godine Sarajevo
  2. godine Bosna Visoko
  3. godine Željezničar
  4. godine Željezničar
  5. godine Sarajevo
  6. godine Željezničar
  7. godine Modriča
  8. godine Sarajevo
  9. godine Orašje
  10. godine Široki Brijeg
  11. godine Zrinjski
  1. godine Slavija
  2. godine Borac