Užarena atmosfera na Bilinom polju
0

Željezničar uvjerljivo savladao Čelik i osvojio Kup BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ekipa Željezničara je u revanš utakmici fudbalskog Kupa Bosne i Hercegovine na Bilinom polju, savladala Čelik sa uvjerljvih 0:3 i tako osvojila ovaj trofej sa ukupnim rezultatom 4:0.

Rano vodstvo Željezničara Revanš utakmica finala Kupa BiH počela je sa 18 minuta zakašnjenja od predviđenog termina, zbog odluke stručnog štaba Željezničara da igrači u plavim dresovima ne izađu na teren dok njihovi navijači ne uđu na sjevernu tribinu stadiona Bilino polje.

Prije početka susreta, na tribinama stadiona u Zenici osjetile su se velike tenzije. Šef stručnog štaba Željezničara gađan je sokovima dok je prilazio trenerskoj klupi, dok je golman tima sa Grbavice Ibrahim Šehić pogođen tvrdim predmetom u glavu, ali se brzo pridigao i pokazao da je spreman za utakmicu.

Sudija Midhat Arnautović je dao znak za početak igre nakon što je oko dvije hiljade navijača Željezničara ušlo na Bilino polje. Ostatak tribina ispunili su navijači Čelika pa je utakmica odigrana u pravom fudbalskom ambijentu.

U petoj minuti meča Mirsad Bešlija je napravio oštar start. Sudija Arnautović ga je kaznio žutim kartonom, čime je igračima pokazao da neće tolerisati grubu igru.

Jednak kriterij sudije Arnautovića

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici imao je domaći sastav. Eldin Adilović je sa 20-ak metara iz slobodnog udarca uspio prevariti živi zid, ali je lopta otišla malo pored Šehićevog gola.

Željezničar je uzvratio nakon dvije minute. Srđan Savić je sa 17-ak metara snažnim i preciznim šutom savladao domaćeg golmana, čime je doveo svoj tim u značajnu prednost. Utakmica je nakon gola prekinuta na nekoliko minuta zbog bakljade gostujućih navijača.

Čelik je u 17. minuti imao dobru priliku nakon kornera, ali je udarac glavom sa pet metara otišao iznad prečke gola Željezničara.

Sudija Arnautović je postavio iste kriterije za oba tima pa je Aldin Šišić dobio žuti karton zbog faula nad Zebom, koji je bio u prodoru po lijevoj strani.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu Čelik je propustio u 36. minuti. Domaći igrači odigrali su odličnu akciju, Adilović je šutirao, ali je Šehić sjajnim refleksom loptu izbacio sa gol linije. Željezničar je uzvratio nekoliko trenutaka kasnije kada je Zeba dobro šutirao, ali je Bilobrk bio na pravom mjestu. Adilović je u 42. minuti propustio najbolju, zicer situaciju kada je Adilović promašio čitav gol sa bijele tačke, nakon što je Šehić skrivio penal.

Kišni oblaci iznad Zenice

Krajem prvog poluvremena Zenicu su prekrili oblaci iz kojih je počela padati jaka kiša. Oba tima su drugo poluvrijeme počela sa istim sastavima kao i na početku utakmice, a igru im je otežavao pljusak iznad Zenice.

Utakmica je ponovo prekinuta u 51. minuti nakon velike bakljade domaćih navijača, koji su zapalili baklje na svim tribinama na kojima su smješteni. Susret je nastavljen nakon tri minute prekida.

Željezničar je ponovo opasno zaprijetio u 61. minuti. Zeba je majstorski šutirao iz slobodnog udarca u bliži ugao, ali je lijep gol spriječila prečka. Zeba je bio opasan i tri minute kasnije, ali je iz dobre situacije mlako šutirao.

Kraj nada Čeliku je donio Zeba odličnim golom iz slobodnog udarca u 70. minuti. Iskusni Zeba je fantastično šutirao iz slobodnog udarca, a lopta je otišla u same rašlje. Golman Čelika Bilobrk bio je nemoćan.

Lopta u mreži, navijač na terenu

Željezničar nakon gola Zebe nije stao, već je tražio priliku za još uvjerljiviju pobjedu. U 74. minuti, "plavi" su u tri poteza matirali Bilobrka. Bešlija je odlično istrčao kontru, nesebično je uposlio Stanića, koji pogađa prazan gol Čelika.

Nakon toga na teren Bilinog polja utrčava navijač Čelika koji udara Stanića, koji se na koljenima radovao postignutom golu. Igrači Željezničara okružuju napadača, koji se uspio pridići, ali su ga sa stadiona izveli pripadnici redarske službe.

Igrači Željezničara su do kraja meča sigurno čuvali prednost, a nakon posljednjeg sudijskog zvižduka su zajedno sa svojim navijačima proslavili osvajanje trofeja ispred južne tribine stadiona Bilino polje.

Revanš finala Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2010./2011, rezultat:

Čelik - Željezničar 0:3 ( Savić '12, Zeba '70, Stanić '74)