Važan trijumf u borbi za baraž
542

Mladi Zmajevi ispratili Bjelorusiju s tri gola u mreži

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija BiH je u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Izraelu 2013. godine u susretu odigranom na stadionu Grbavica pobijedila odgovarajuću selekciju Bjelorusije rezultatom 3:0. Ovo je veoma važna pobjeda u borbi za baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo u Izraelu 2013. godine.

Bh. mlade nade su prvu priliku imale u 3. minuti kada je Bešić šutirao ka golu gostiju iz teške pozicije, ali je njegov udarac završio iznad gola. Četiri minute kasnije je pokušao i Višća, no on je bio neprecizan za svega nekoliko centimetara. Bjeloruski igrači su potom uzvratili, ali su mladi Zmajevi bili konkretnija ekipa ne terenu.

U 15. minuti je Čolić pogodio prečku protivničkog gola. Tri minute kasnije je Baga imao sjajnu priliku za goste, ali lobom nije uspio prevariti Bukvića. Igrala se 26. minuta kada je Stevanović imao priliku, loptu je slabo zahvatio glavom, pa je prilika propala. U 30. minuti sjsjnu priliku nije iskoristio Bilbija. Sa svega nekoliko metara je prebacio gol Bjelorusa. Pet minuta kasnije je uslijedila velika greška Zahirovića, ali Bega nije savladao sjajnog Bukvića. Na poluvremenu je bilo 0:0.

U nastavku utakmice je Stevanović ponovo zaprijetio gostima. U 52. minuti mladi Zmajevi dolaze do gola. Višća je izveo korner, a loptu je u mrežu glavom pospremio Bilbija. Tri minute kasnije su Bjelorusi imali priliku da izjednače rezultat, ali je Bega ponovo promašio. Bešić je sjajno šutirao u 55. minuti, no, golman gostiju je odbranio njegov udarac.

Igrala se 72. minuta kada je Politijević imao šansu kazniti mlade Zmajeve za propuštene prilike, ali je srećom po bh. tim bio neprecizan. Stevanović je pokazao sebićnost minut kasnije kada nije uposlio slobodnog Bilbiju za siguran gol. No, Bilbija je ipak stigao do svog drugog gola. Pogodio je u 77. minuti iz jedanaesterca, nakon što je u kaznenom prostoru gostiju oboren upravo Stevanović. Treći gol za našu ekipu je djelo Đurića iz 90. minute. Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao. Mladi Zmajevi su ostvarili važnu pobjedu u borbi za baraž za odlazak na EP u Izraelu 2013. godine.

BiH će 6. juna igrati utakmicu protiv odgovarajuće reprezentacije San Marina. U posljednja dva kola reprezentacija BiH 7. septembra igra protiv Grčke, dok kvalifikacije završava 10. septembra 2012. kada dočekuje Njemačku.

BiH - Bjelorusija 3:0 (Bilbija 52., 77., Đurić 90.)