Nogomet
0

VIDEO / Urugvaj nakon penala u polufinalu, Gana poražena

Totalsport
Reprezentacija Urugvaja na krajnje se dramatičan način plasirala u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. Nakon izvođenja kaznenih udaraca izbacila je Ganu i za finale će igrati protiv Nizozemske.

Osnovnih je 90 minuta utakmice na Soccer Cityju u Johannesburgu završilo 1-1, a u produžetku je apsolutni antijunak ganske reprezentacije ispao Asamoah Gyan koji je u sudačkoj nadoknadi imao apsolutno sve u svojim rukama.

U posljednjim je sekundama u gužvi u kaznenom prostoru Urugvaja najprije šut Stephena Appiaha suparnička odbrana izbila s gol-crte, a potom je novi udarac glavom uputio Dominic Adiyiah. Lopta je krenula u gol, a Luis Suarez ju je u očajničkom pokušaju spašavanja od poraza zaustavio rukom. Dobio je, dakako, izravni crveni karton, ali, pokazalo se, i spasio svoju reprezentaciju.

Gyan je, naime, s bijele tačke uzdrmao gredu i odluku o pobjedniku prepustio izvođenju jedanaesteraca, a tu afrička momčad nije bila sretna. Za Ganu su promašili John Mensah i Adiyiah, odnosno obranio je Fernando Muslera, za Urugvajce točan nije bio Maxi Pereira, a odluka je na kraju bila u rukama Sebastiana Abreua koji je u posljednjem penalu pokazao nevjerojatnu hladnokrvnost i popularnim "panenkom" prevario ganskog golmana Richarda Kingsona za veliku pobjedu dvostrukih svjetskih prvaka. Zanimljivo, među pucačima je ponovno bio i Gyan, prvi je stao na bijelu tačku i bio uspješan, ali to mu u konačnici nije pomoglo.

Suarez se tako pretvorio u urugvajskog junaka jer da nije zaustavio loptu rukom u zadnjim sekundama, njegova reprezentacije ne bi vidjela polufinale. Ovako ga, istina, neće vidjeti on, ali s obzirom na okolnosti, sasvim sigurno ne žali zbog svoga poteza.

Inače, Gana je u prvom poluvremenu imala bolje prilike što je i okrunila pogotkom u drugoj minuti sudačke nadoknade. Sulley Muntari je na više od 30 metara primio loptu, držao je nekoliko sekundi, a kad je shvatio da nema bolje rješenje, opalio je po golu. Nije lopta čak ni išla u sami ugao gola, ali je uspjela iznenaditi Fernanda Musleru i Afrikanci su došli do vodstva.

No, samo deset minuta nakon odmora Urugvajci su uspjeli izjednačiti. Sjajni Diego Forlan je pogodio iz slobodnog udarca, iskosa s 20-ak metara udaljenosti, premda treba spomenuti da je pogotku uvelike "kumovao" i golman Kingson slabom reakcijom.

Obje su reprezentacije do isteka 90. minute imale nekoliko solidnih prilika, no utakmica je ipak ušla u produžetke u kojima se vrhunac drame dogodio u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Urugvaj je na koncu došao do svoga prvog polufinala nakon 1970. godine, a Gana je propustila priliku postati prva afrička reprezentacija u historiji među najbolje četiri.

Polufinale između Nizozemske i Urugvaja na rasporedu je u utorak u Cape Townu.

Svjetsko nogometno prvenstvo, četvrtfinale:

Urugvaj – Gana 1-1 (Forlan 55 / Muntari 45+2), nakon jedanaesteraca 4-2

Nizozemska – Brazil 2-1 (Melo 53-ag, Sneijder 68 / Robinho 10)