Nogomet
96

United "petardom" ispratio Galatu, Ibrahimović maestralno započeo eru u novom klubu

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Manchester United je u prijateljskoj utakmici odigranoj u Švedskoj savladao Galatasaray rezultatom 5:2, a meč je obilježio prvi nastup Zlatana Ibrahimovića u dresu tima sa Old Trafforda.

Početak je bio "kao u priči". Ibrahimović je svojim prvim dodirima s loptom mamio aplauze, a onda je u prvom uzdahu četvrte minute nakon centaršua Valencije sa desne strane makazicama matirao skamenjenog Musleru. Prvi nastup u novom klubu, prvi šut i prvi gol. I Unitedovih 1:0. Carrick i Depay zajedno sa ostalim saigračima su se smiješili na klupi, Mourinho poput generala udario rukom o ruku i sjeo na klupu. Zlatanovo vrijeme je stiglo.

Iako se očekivao veliki nalet Uniteda, nastavak je donio sporiji meč, a onda i gol Gumusa za 1:1 u 22. minuti. Galata je za izjednačenje pogodila nakon prekida te kasnije stigla i do potpunog preokreta preko Brume koji je prelijepo pogodio u 40. minuti.

Mourinho je na poluvremenu izvršio pet izmjena. Fellaini, Carrick, Lingaard, Young i Rashford su zamijenili Herreru, Schniderlina, Mkhitaryana, Martiala i Ibrahimovića.

United je sjajno odigrao drugo poluvrijeme i od 55. minute do 62. minute golovima Rooneya (dva puta, jednom iz penala) i Fellainija poveo sa 4:2.

Konačnih 5:2 postavio je Mata koji je prije postignutog gola majstorskim potezom izbacio veliki dio Galatinog veznog reda i na kraju okončao akciju golom na asistenciju Carricka.

Manchester United će prije početka sezone odigrati još jedan prijateljski meč, odnosno meč u čast Waynea Rooneya kada će 3. augusta na Old Traffordu igrati protiv Evertona. Četiri dana kasnije United će igrati protiv Leicester Cityja u Community Shieldu, a onda 13. augusta otvara novu sezonu Premiershipa na gostovanju protiv Bournemoutha.