Priznanja ne staju
157

Ugledni Guardian o Džekinoj noći iz bajke: Onda kad su detalji važni, njegove godine nisu

D. P.
Ugledni Guardian ne štedi komplimente (Foto: Screenshot / Guardian)
Ugledni Guardian ne štedi komplimente (Foto: Screenshot / Guardian)
Jedan od najuglednijih svjetskih listova Guardian posvetio je Edinu Džeki posebnu analizu nakon nove bajkovite večeri u kojoj je poveo svoj Inter ka finalu Lige prvaka.
Iako ima 37 godina, Džeko je sinoć pogotkom poveo svoj Inter ka velikoj pobjedi, a onda je Henrikh Mkhitaryan pogodio za konačnih 0:2 i veliku prednost Nerazzurra protiv velikog rivala Milana u polufinalu Lige prvaka.

Džeki komplimenti stižu sa svih strana. Možda i najbolje o svemu progovorio je Guardian koji je u analizi nahvalio Džeku baš onako kako to naš Dijamant i zaslužuje, posebno nakon sinoćnje sjajne noći na San Siru.

"Edin Džeko pokazuje vječnu klasu dok Inter koristi lekcije iz nedavne historije da uzdrma Milan", naslov je uglednog Guardiana.

Guardian je posebno opisao grešku Milana u kojoj je Davide Calabria, niski bek, zadužen da čuva Džeku tokom prekida. Calabria nije uspio zaustaviti Džeku u osmoj minuti, a reprezentativac BiH zakucao je loptu u mrežu za vodstvo Intera.

"Možete stadion pretvoriti u pakao na jednu večer, ali ostaviti Edina Džeku da ga čuva bek u kaznenom prostoru recept je za vječno žaljenje", navodi Guardian u tekstu i poziva se na sjajnu atmosferu koju su navijači Milana, popularni Crveni đavoli, priredili za ovaj spektakl.

I sam Calabria nakon utakmice osvrnuo se na Džekin gol. Rekao je da je Džeko puno veći od njega i da se ne može mnogo toga učiniti u onakvoj situaciji.

Novinari Gazzette izračunali su da je Džeki sinoć pošlo za rukom nešto što ostalim igračima nije u 104 pokušaja. Nakon 104 neuspješna pokušaja protivničkih igrača, Milan je konačno primio gol iz kornera.

Guardian navodi da su detalji ti koji donose prevagu u derbijima, a to je pretvaranje prilika u pogodak za razliku od svog rivala.

"Inter ima prirodne prednosti u ovom području. Inzaghi je blagoslovljen luksuzom izbora između Martineza, Lukakua i Džeke, dok je za to vrijeme Leaova povreda ostavila Piolija bez opcija u napadu. Ovoga puta razliku je napravio Džeko. Bosanac ima mnogo iskustva u odlučivanju velikih utakmica nakon što je osvojio prvu ligašku titulu s Wolfsburgom 2009. godine, a nakon toga još dvije u Engleskoj s Manchester Cityjem", navodi Guardian i za kraj dodatno hvali Džeku:

"U njegovoj registraciji stoji da ima 37 godina, ali ga je jedan novinar u srijedu navečer zamolio da potvrdi svoje godine, boreći se da tu brojku uskladi s napadačevom trajno spretnom i odlučnom prisutnošću na terenu. U noći kada su detalji bili važni, Džekine godine nisu", zaključuje se u tekstu.