Širenje tehnologije
39

UEFA zvanično potvrdila: VAR od sljedeće sezone u Ligi prvaka

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska kuća nogometa (UEFA) danas je donijela zvaničnu odluku da će se VAR tehnologija od sljedeće sezone koristiti u najelitnijem nogometnom takmičenju u Evropi - Ligi prvaka.

Ovu informaciju potvrdio je Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA-e, koji je rekao da se VAR za sada pokazao kao uspješan.

"Imamo dovoljno vremena za implementaciju tog robusnog sistema i obučavanja sudija za njegovu upotrebu. VAR se pokazao izuzetno uspješnim do sada", prokomentarisao je prvi čovjek UEFA-e.

Iako se pred početak sezone pričalo o tome da bi VAR već u drugoj polusezoni mogao biti dio Lige prvaka, od toga neće biti ništa, a najelitnije nogometno takmičenje u Evropi ovu tehnologiju koristit će tek od sezone 2019/2020.

Iz UEFA-e su potvrdili da to neće biti kraj širenja ove tehnologije i da će se od sezone 2020/2021. koristiti u Evropskoj ligi, odnosno 2021. u finalu Lige nacija.

VAR se već sada koristi u gotovo svim najjačim ligama sezone, osim u engleskom Premiershipu, a koristio se i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.