|

UEFA zbog Njemačke mijenja format Lige nacija, Elf ostaje u najjačoj diviziji

UEFA zbog Njemačke mijenja format Lige nacija, Elf ostaje u najjačoj diviziji
50
E. B.
23.9.2019. u 20:31
40
komentara
50

dijeljenja
UEFA zbog Njemačke mijenja format Lige nacija, Elf ostaje u najjačoj diviziji Foto: EPA-EFE
Izvršni komitet UEFA-e zasjedat će sutra u Ljubljani, a jedna od tema sastanka bit će promjena formata Lige nacija.
Takmičenje koje je počelo prošle godine bi trebalo doživjeti promjenu formata nakon samo jedne sezone, javljaju njemački mediji.

Naime, nakon prve sezone Njemačka, Hrvatska, Poljska i Island su ispali iz najjače divizije, a čelni ljudi UEFA-e su svjesni da neigranje Elfa u elitnom rangu znači i manje novca u njihovim džepovima, te su našli način da preprave pravila koja su sami kreirali.

Iako nijedan Nijemac ne sjedi u Izvršnom odboru UEFA-e nakon ostavke koju je podnio Reinhard Grindel, glavni zagovornici ove ideje su Hrvat Davor Šuker i Poljak Zbigniew Boniek čije bi reprezentacije također proširenjem Divizije A ostale u njoj, javljaju njemački mediji.

Divizija A po trenutnim pravilima broji 12 ekipa, a UEFA je želi proširiti na 16. Iz Divizije B u A su plasman izborile BiH, Ukrajina, Švedska i Danska koje bi trebale zamijeniti Njemačku, Hrvatsku, Poljsku i Island. No, ukoliko se usvoje promjene, svih osam nabrojanih zemalja će iduće godine igrati u elitnom rangu takmičenja.

Žrijeb grupa Lige nacija bit će obavljen u martu u Amsterdamu, a takmičenje će početi na jesen 2020. godine i igrat će se u septembru, oktobru i novembru, dok će u proljeće 2021. godine početi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...