Ispravna odluka
87

UEFA objavila objašnjenje zbog čega je poništen pogodak Ajaxa protiv Real Madrida

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) objavila je zvanično saopćenje povodom pogotka ekipe Ajaxa protiv Real Madrida u meču osmine finala Lige prvaka koji je nakon dodatnog gledanja VAR-a poništen.

Ajax je u vodstvo stigao u 38. minuti kada je Tagliafico pogodio glavom za 1:0, ali je slovenski sudija Damir Skomina dobio naredbu da uz pomoć VAR-a još jednom pogleda situaciju koja je prethodila pogotku.

Naime, u trenutku kada je Tagliafico šutirao i loptu poslao u mrežu, njegov saigrač Dušan Tadić nalazio se u ofsajd poziciji i direktno je omeo golmana Real Madrida da dođe do lopte.

Tim povodom oglasili su se iz UEFA-e te su na svojoj zvaničnoj stranici detaljno objasnili spornu situaciju.

"U 38. minuti utakmice između Ajaxa i Real Madrida Nicolas Tagliafico je postigao pogodak koji je poništen nakon gledanja VAR-a. Sudija je konstatovao da je Tagliaficov saigrač Dušan Tadić bio u offside poziciji te da je spriječio golmana ili mu uskratio priliku da ide na loptu u trenutku udarca glavom. Odluka je donesena u skladu s uputstvima VAR-a, gol je ispravno poništen i za ofsad je dodijeljen slobodan udarac", stoji u zvaničnom saopćenju UEFA-e.

S ovim saopćenjem stavljena je tačka na sve dileme oko pogotka Ajaxa koji je poništen, pa samim tim padaju u vode sve izjave igrača holandskog kluba koji su nakon meča tvrdili sa su oštećeni.

Podsjećamo, Real Madrid je pobijedio Ajax u prvom meču rezultatom 2:1 i imaju veliku prednost pred revanš koji se igra na Santiago Bernabeu.