Ključni trenutak
158

UEFA objasnila zbog čega je dosuđen penal za Manchester United u 91. minuti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) objasnila je razlog zbog kojeg je arbitar Damir Skomina svirao kazneni udarac za Manchester United u 91. minuti susreta protiv PSG-a koji im je donio prolazak u četvrtfinale Lige prvaka.

PSG je u prvom meču na Old Traffordu slavio rezultatom 2:0 i zbog činjenice da su Crveni đavoli u Pariz stigli bez pola prvog sastava, činilo se da je pitanje putnika u četvrtfinale samo formalnost. Ipak, Ole Gunnar Solskjaer i njegova ekipa napravili su pravo čudo i zahvaljujući pobjedi od 3:1 prošli su dalje.

Ključni trenutak meča desio se u 91. minuti kada je lopta nakon šuta Dalota pogodila u ruku defanzivca PSG-a Presnela Kimpembea, sudija Damir Skomina to nije sankcionisao, a nakon što je dobio uputu da još jednom putem VAR tehnologije pregleda taj snimak, pokazao je na bijelu tačku i pružio priliku Manchester Unitedu da se plasira u četvrtfinale.

Nakon brojnih špekulacija o tome da li je penal opravdan ili ne, oglasili su se i iz UEFA-e te su objasnili zbog čega je Skomina pokazao na bijelu tačku.

"VAR je nakon pregledanja svih dostupnih uglova predložio glavnom arbitru da provjeri taj incident iz kaznenog prostora, a s s obzirom na to da on nije vidio tu situaciju, preduzeto je gledanje snimka na terenu. Nakon što je snimak pregledan, sudija je utvrdio da daljina koju je lopta prešla nije bila kratka i da ishod nije mogao biti nepredvidljiv. Ruka igrača PSG-a nije bila blizu tijela, što je njegovo tijelo učinilo većim, pa je lopta nepravilno zaustavljena na putu prema golu. Shodno tome, sudija je dosudio penal i sve odluke su u skladu s VAR protokolom", stoji u saopćenju UEFA-e.

Odgovornost u 93. minuti preuzeo je Marcus Rashford, a on je silovitim udarcem matirao Buffona i svoju ekipu odveo među osam najboljih u Evropi.