Traži svoja prava
9

Udovičić odstranjen iz ekipe Čelika pa se obratio Sindikatu profesionalnih nogometaša BiH

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nogometaš Čelika Stefan Udovičić obratio se Sindikatu profesionalnih fudbalera u BiH nakon što mu je iz kluba saopćeno da će u budućnosti trenirati s juniorima

Povodom toga, iz ove organizacije obratili su se saopćenjem za javnost, a kako kažu, takav tretman nije prihvatljiv za igrača profesionalca.

"Našoj organizaciji se obratio fudbaler Nogometnog kluba Čelik, Stefan Udovičić. Razlog obraćanja pomenutog fudbalera jeste promjena njegovog statusa u klubu. Naime, igrač Stefan Udovičić pismeno je informisan prije nekoliko dana od strane svog kluba, sa kojim ima važeći ugovor, o prebacivanju u trenažni proces juniora. S obzirom da je riječ o igraču profesionalcu, koji je uredno izvršavao svoje ugovorne obaveze, takav tretman nije prihvatljiv. Pored Udovičića, ista procedura zadesila je i igrača Nogometnog kluba Čelik Hanana Adilovića.

Igrač profesionalac ima svoja prava i njegov trenažni proces, sve dok uredno izvršava svoje klupske obaveze i pridržava se stavki iz ugovora ne smije doživjeti promjenu, a naročito ne s aspekta kvaliteta i ravnoravnosti konkurisanja za tim i uticaja na buduće angažmane. Također, promjena statusa fudbalera nakon zatvaranja prelaznog roka dodatno pogoršava njegovu situaciju i položaj na fudbalskom tržištu. U skladu s tim, Sindikat Profesionalnih Fudbalera BiH poduzet će određene pravne mjere, kako bi zaštitio igrača, člana naše organizacije, i pomogli mu da riješi svoj status na adekvatan način.

Ovom prilikom ističemo da naše djelovanje nije usmjereno protiv navedenog kluba, već je isključivo vezano za zaštitu prava fudbalera, što je fokus našeg djelovanja, te najavljujemo i naredna saopštenja, čiji sadržaj će biti vezan za druge fudbalere iz drugih klubova, sa kojima smo u kontaktu, a koji se suočavaju sa problemima vezano za njihov status.

Sindikat Profesionalnih Fudbalera u Bosni i Hercegovini apeluje na klubove da posluju u skladu sa važećim zakonskim propisima BiH, pravnilnicima Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH i nadlaženih Evropskih organizacija i da poštuju ugovorne obaveze i prava svojih igrača, te pozivamo fudbalere u našoj državi da nam se obrate i zatraže pomoć kada se pronađu u situacijama poput ove", stoji u saopćenju SPN-a.