Bizarni propusti
57

U Srbiji se hvataju za glavu, stadion od 32 miliona eura na obali Drine potpuno je beskoristan

S. G.
Foto: Screenshot / Youtube
Foto: Screenshot / Youtube
U Loznici, gradu na samoj granici Bosne i Hercegovine i Srbije, nedavno je izgrađen potpuno nov nogometni stadion kapaciteta 8.500 sjedećih mjesta, a koji je potpuno neupotrebljiv zbog niza propusta.
U izgradnju stadiona "Lagator" uloženo je čak 32 miliona eura i trebao je biti jedan od najmodernijih u regiji, međutim neke su stvari pošle po zlu.

Nogometni savez Srbije ne želi dati licencu stadionu u Loznici i on je u ovom trenutku neupotrebljiv i daleko je od predviđene UEFA-ine licence zbog propusta arhitekata.

Naime, sektori na tribinama su nepodijeljeni, stadion ima previše mrtvih uglova, zaštitna ograda u prvim redovima je predebela, a problem je i nedovoljna udaljenost terena od tribina.

Svlačionice i prostorije za službene osobe nisu dovoljno prostrane, hidroizolacija nije dobro postavljena, a tuneli za ulazak autobusa u stadion nisu dovoljno visoki.

Stadion djeluje jako lijepo, no unutar same građevine puno je propusta zbog kojih ovo nogometno zdanje neće dobiti dozvolu za igranje utakmice međunarodnog karaktera.

Reflektori su testirani u maju kada je postavljen i hibridni teren koji je također upitnog kvaliteta.

"Toliko sam se radovao ovom stadionu, šteta prava...", "Krov izgleda kao da su ga krpili", "Neko je tu uzeo dobru lovu, tj. oprao pare", samo su neki od razočaranih građana Loznice.

U Srbiji je u proteklih par mjeseci otvoreno nekoliko stadiona. U Leskovcu je prije dva dana zvanično otvoren novoizgrađeni stadion ekipe GFK Dubočica, a i TSC je dobio stadion u Bačkoj Topoli.

U toku izgradnja i nacionalnog stadiona koji će biti projektovan kako bi na njemu utakmice igrala isključivo reprezentacija Srbije.