Vrijeđanje na rasnoj osnovi
7

U ponedjeljak počinje sudski proces protiv Johna Terryja

Totalsport
John Terry
John Terry
Još u oktobru prošle godine, grač QPR-a Anton Ferdinand optužio je kapitena nogometaša Chelseaja Johna Terryja da ga je tokom premierligaškog dvoboja u nekoliko navrata vrijeđao na rasnoj osnovi.

Dugoočekivani sudski proces protiv kapitena evropskih prvaka Johna Terryja započinje u ponedjeljak na sudu u Westminsteru gdje ga očekuju optužbe za rasističke uvrede upućene na račun igrača QPR-a Antona Ferdinanda.

Sporni proces izazvao je pravu buru vezanih događa u Engleskoj koji su kulminirali i ostavkom tadašnjeg selektora Fabija Capella.

Naime, nakon što je suđenje najavljeno nakon Evropskog prvenstva iz Engleskog nogometnog saveza (FA) odlučili su na svoju ruku, odnosno bez konsultacija sa selektorom, oduzeti Terryju kapitensku traku. Nedugo potom, Talijan je napustio klupu "gordog Albiona", a relacije u engleskom nogometu poremećene su do tolike mjere da i danas mnogi mediji na Otoku tvrde da je ovaj spor osnovni razlog zašto novi selektor Roy Hodgson nije na Euro poveo starijeg Antonovog brata Rija Ferdinanda, premda mu je manjkalo kvalitetnih opcija u odbrani.

U februaru su pravni zasupnici Johna Terryja na sudu izjavili da se njihov klijent ne osjeća krivim, a ukoliko ga ipak osude za javni prijestup na rasnoj osnovi kapiten Chelseaja može biti osuđen tek na "simboličnih" 2.500 funti novčane kazne.

No, ukoliko bude proglašen krivim, Terry bi mogao značajno drastičniju kaznu dobiti od FA-a koji je za sličan slučaj napadača Liverpoola Luisa Suareza, nakon optužbi za uvrede na rasnoj osnovi od strane igrača Manchester Uniteda Patricea Evre, suspendirao na osam utakmica uz 40.000 funti novčane kazne.

Očekuje se da će suđenje Johnu Terryju trajati maksimalno pet dana.