Stvaranje reprezentacije
0

U najtežim trenucima imali smo podršku FIFA-e, a sad smo suspendovani

Piše: Edin Isanović
Blaž Slišković, prvi kapiten reprezentacije BiH
Nakon što su FIFA i UEFA 1. aprila suspendovale Nogometni savez BiH iz svih međunarodnih takmičenja, prava je prilika da se podsjetimo kada je naš državni nogometni tim odigrao prvu utakmicu, ko je nastupao u trenucima kad je bilo najteže. O tome je Sarajevo-x.com pisao prije dvije godine.

Bez rejtinga, ali sa kvalitetnim igračkim kadrom

Sudar u Genku sa istoimenim klubom (Genk – Humane zvijezde BiH) i petnaestak dana kasnije u Koblenzu sa Kaiserslauternom praktično su prvi okršaji naše nacionalne vrste.

To su bile humanitarne utakmice koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine.

Organizator utakmice bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa uz saglasnost NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH.

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA dala je saglasnost za nastupe. Iako je rezultat bio u drugom planu, treba napomenuti da smo i tada trijumfovali u Genku, a poraženi smo od Kaiserslauterna u Koblenzu.

Igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju, koja je u to vrijeme bila u ratu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije.

Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom to je bilo nešto posebno.

Hadžibegić, Sušić, Slišković, Baždarević… počeli stvaranje reprezentacije

Boje BiH u tim utakmicama branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Cesena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FC Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad), Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

Reprezentaciju je sa klupe vodio Enver Ališić, a još su bili prisutni potpredsjednik saveza Josip Katalinski, menadžer Namik Filipović, sekretar Nijaz Merdanović i doktor Mirhan Kapidžić.

Treba istaći da je prvi predsjednik Saveza bio Jerko Doko.

Ovi dvoboji bili su počeci stvaranja državne reprezentacije. Nekoliko godina kasnije odigrana je i prva kvalifikaciona utakmica protiv Albanije.

Nadamo se da će aktuelni igrački kadar, zajedno sa selektorom Sušićem, nastaviti kvalifikacioni put i izboriti učešće na Evropskom prvenstvu 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

U najtežim trenucima imali smo saglasnost FIFA-e za nastupe, a sada smo supendovani. Nadamo se privremeno.