Guardian
0

"Zmajevi" se vratili jači nego ikada

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nakon suspenzije u aprilu, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine vraća se na teren jača nego ikada, piše britanski Guardian.

Reprezentativci BiH večeras će, u okviru kvalifikacija za Euro 2012, odmjeriti snage s nogometašima nacionalne selekcije Rumunije. Prvu bitku su nogometaši BiH dobili, navodi Guardian, jer je N/FSBiH prihvatio novi Statut.

Osnovan je Komitet za normalizaciju na čelu sa Ivicom Osimom, uglednim trenerom, koji je učinio sve kako bi došlo do kompromisa i kako bi suspenzija bila ukinuta.

Novinar Guardiana istakao je da je Komitet s Osimom na čelu najzaslužniji za ukidanje suspenzije i da je postignut veliki diplomatski uspjeh.

"Tim uspjehom je samo dokazano zašto se Osim smatra jednom od najuglednijih osoba u bh. nogometu. Sreo sam ga prije nekoliko godina u Sarajevu i razgovarao s njim. Kazao mi je da se često noću, prije nego što zaspi, pita da li je rat mogao biti spriječen da je nogometna reprezentacija Jugoslavije, koju je on vodio, 1990. godine osvojila Svjetsko prvenstvo", piše novinar Guardiana.

Novinar navodi i to da je BiH bila jedinstvena dok je selektor nogometne reprezentacije bio Ćiro Blažević. Postojala je bojazan da će njegovim odlaskom splasnuti i euforija, te da će spone zajedništva pući bez harizmatičnog Ćire. No, takva atmosfera se održala i dolaskom legendarnog Safeta Sušića.

Sušić umjesto formacije sa tri igrača u zadnjem redu preferira formaciju 4-1-3-2. Zahvaljujući toj formaciji, u prvoj utakmici protiv Rumunije u martu u Zenici Sušić je uspio u vezni red postaviti Miralema Pjanića, Zvjezdana Misimovića i Harisa Medunjanina. Dugogodišnje strpljenje i iščekivanje se tada isplatilo.

Vedad Ibišević postigao je gol u 63. minuti, a sedam minuta kasnije pobjeda je ozvaničena golom Edina Džeke.

Večeras od 20 sati BiH ponovo ide na pobjedu.