Oštar start
0

KOLUMNA / Od umobolnika na tribinama do luđaka Balotellija

Piše: Bakir Tiro
Dobrodošli na putovanje obojeno šovinističkim, političkim, ali i građevinskim lobijem, kao i (ne)pravdano zapostavljenima u prošlosedmičnoj sportskoj priči.

Putovat ćemo preko brdovitog Balkana, Srbije i BiH do Estonije, pa malo skoknuti i do Engleske BiH. Vežite se polijećemo!

Neophodno liječenje krkana

Bili smo svjedoci klasičnog idiotizma na tribinama stadionu FK Partizan u Beogradu. Prva polufinalna utakmica Kupa Srbije u kojoj je Partizan pobijedio ljutog rivala Crvenu zvezdu (2:0), umjesto praznika fudbala, pretvorila se u primitivno leglo četnika!

Navijači i jednog i drugog tima transparentima i povicima sa tribina pokazali su ko su, šta su, te kakva je i danas sredina u kojoj žive. Zanimljivo, niko ih nije ni pokušao spriječiti u raspirivanju mržnje proizvedene klasičnim krkanlukom.

Na meti ograničenih umova među navijačima Zvezde našao se Vladimir Stojković, nekada čuvar mreže tima sa Marakane, danas golman Partizana. Zamislite kako su mu se odlučili osvetiti, jer više nije u "crveno – belom" dresu? Pogađate. Da, mitom sa Kosovskog boja. Obraćajući se Stojkoviću, podigli su transparent na kojem je pisalo: "Nisam ja više Bogoje, nego Mustafa i više ne idem u crkvu nego u džamiju". Zaista, ovo je mogao smisliti samo pravi umobolnik kojem je neophodno liječenje.

Sa druge strane, pristalice Partizana pokazale su da uopće ne zaostaju za braćom četnicima sa suprotne strane stadiona. Roberta Prosinečkog, trenera Zvezde vrijeđali su skandiranjem "Ti si Zvezdin četnik Roberte", a njegove igrače na travnjaku častili su skandiranjem "Ustaše, ustaše"... Pa, ti budi sportista ili trener sa one strane Drine?!

Iako su mnogi zagovarali igranje Regionalne fudbalske lige, dešavanja u beogradskom derbiju, ipak, potvrdila su tezu da u našem susjedstvu još nisu sazrela vremena ni za "fudbalski suživot". Nažalost!

Kako će Bevanda odgovoriti svom narodu?

Iz Srbije stigosMo u BiH. Posljednja posjeta zajedničke delegacije FIFA i UEFA Sarajevu potvrdila je ono što smo svi znali mjesecima, a tek u ovoj sedmici javno konstatirali mudraci u N/FS BiH. Tvrdi tročlano Predsjedništvo Saveza (Sulejman Čolaković, Iljo Dominković, Bogdan Čeko) da novi Statut, na kojem ultimativno insistiraju FIFA i UEFA, teško da će biti usvojen na Skupštini N/FS BiH 29. marta. Razlog, utjecaj politike u našem fudbalu. Eureka! Pa, i ptice na grani cvrkuću da koalicija Dodik – Čović rastura državu i kroz fudbal.

Jedan od njihovih izaslanika u N/FS BiH je i Josip Bevanda, član Izvršnog odbora iz Širokog Brijega. Na pitanje o suspenziji koja bh. fudbal čeka od 1. aprila, ako ne budemo imali predsjednika N/FS BiH u četverogodišnjem mandatu, ultralinijaš iz Lištice, odgovori: "Za svoje postupke ne odgovaram Marcelu Benzu već svom narodu". Samo se pitam kako će svom narodu objasniti kada djeca koja se želje baviti "loptom" to ne budu u mogućnosti, odnosno kada klubovi upadnu u još goru situaciju zbog ne igranja u međunarodnim takmičenjima, itd... Složit će te se. Bolesno sa ove strane Drine.

I tu nije kraj zadnjim (sportskim) glupostima kod nas. Rukometni savez BiH do danas nije razmatrao uručenje hitnog otkaza selektoru Vojislavu Rađi. Naprotiv, nisu se ni očitovali o blamaži u kvalifikacijama za EURO 2012 i porazima od autsajdera Estonije. Ne bi bilo čudno da ga nagrade novim četvrtim kvalifikacionim ciklusom na klupi državnog tima, bez obzira što u prethodna tri nije imao nikakvog uspjeha. Ipak, Rađa je iskusan i moćan, ali građevinski poduzetnik!

Plakati za Begovićem? Neću!

Za razliku od rukometne, naša fudbalska reprezentacija bez borbe mogla bi ispasti iz kvalifikacija za EURO 2012. Edin Džeko, Emir Spahić i društvo ni krivi, ni dužni mogli bi stradati zbog sve izvjesnije suspenzije FIFA i UEFA, tj. izbacivanja bh. selekcije iz daljnjeg toka takmičenja. Međutim, za budalaštinu uoči susreta sa Rumunima pobrinuo se Asmir Begović, golman Stokea. Iz Engleske najavio je da se više neće odazivati na pozive u reprezentaciju, jer ga selektor Safet Sušić nije pozvao za narednim meč. A, kada ga je zvao za susrete sa Slovacima i Meksikom, bez opravdanja, nije se udostojio pojaviti na okupljanju sa saigračima. Nema govora, odličan je golman, ali ga na koljenima ne treba moliti da brani za BiH. Ukoliko njemu nije stalo do ove zemlje, ne treba ni ova zemlja plakati za Begovićem.

Ostajemo na Ostrvu. Onaj ko treba plakati je Roberto Mancini, menadžer Manchester Cityja. Ispao je iz Evropske lige, zato što je u revanšu protiv Dinama iz Kijeva šansu dao Mario Balotelliju, a na klupi ostavio Džeku. Luđak u kopačkama ostavio ga je na cjedilu zaradivši crveni karton, dok je majstor u kopačkama za 15 minuta provedenih na terenu dokazao da je bio nepravedno zapostavljen.

Naše putovanje je gotovo. Možete se odvezati. Onima kojima je muka, od umobolnika na tribinama do luđaka Balotellija, neka uzmu crne vrećice. Znate za šta služe...