Pomoć mališanima
247

U Maglaju roditelji i prijatelji škole fudbala kupovali kvadrat terena

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Omladinski fudbalski klub Sportino kao škola fudbala u Maglaju je osnovan 2015. godine, a nakon četiri godine zbog proširenja kapaciteta došli su na ideju da vlastitim i sredstvima građana naprave fudbalski teren. Akcija "Kvadrat za Sportino, kvadrat za budućnost" je pri kraju, a mališani su dobili teren s umjetnom travom.

Kada su se 2015. godine upustili u priču treneri Admir Mehić i Anes Pašić, nisu mogli ni zamisliti da će veoma brzo njihova mala škola fudbala postati omladinski fudbalski klub koji će imati selekcije i osvajati pehare po brojnim takmičenjima.

U razgovoru za Klix.ba Pašić kaže kako je sve u početku krenulo od mlađih selekcija, ali da danas broje više od stotinu mališana, dječaka i djevojčica, koji su osvojili brojne turnire.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Redovni smo učesnici međunarodnih turnira u Munchenu, Grazu, Split, Pančevu, a u našim vitrinama se nalazi više od 60 osvojenih pehara. Od nekada jedne selekcije danas smo izrasli u klub koji ima takmičarske selekcije pionira i predpionira pri Nogometnom savezu Zeničko-dobojskog kantona i s ponosom zauzimamo drugo mjesto", govori Pašić.

U nedostatku adekvatnog terena za rad odlučili su se za ideju vlastitog terena. Sve je to, kako kaže Pašić, bio san, ali uz podršku građana i općine dolazili su do realizacije projekta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Pokrenuli smo akciju u kojoj su mogli učestvovati svi koji su željeli pomoći u našem projektu. Akcija kvadrat za Sportino, kvadrat za budućnost ide relativno dobrim odzivom u realizaciji terena s umjetnom travom. U akciju su se uključili građani, privredni subjekti, kao i brojni mediji i prijatelji iz dijaspore. Glavni učesnici su ipak roditelji naše djece koji su nam najveća podrška u radu", dodaje Pašić.

Teren je napravljen, a uskoro će biti upriličeno otvorenje kada će svi uživati i otvoriti Sportino platz. Na kraju projekta osvrnuo se i na reakcije društva na samom početku kada su im govorili da u tome neće uspjeti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Upornost trenera Anesa Pašića i Miralema Karabegovića, roditelja, prijatelja, lokalne vlasti i drugih kada je počela sklapati taj naš ‘mozaik’ počela je i mijenjati društveno mišljenje. Teren uskoro počinje s radom, a mnogi nam i danas čestitaju na uspjesima", zaključio je Pašić.