SP nogometašica
0

U finalu Japan i Sjedinjene Američke Države

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U finalu Svjetskog prvenstva nogometašica, kojem je domaćin Njemačka, igrat će Japan i Sjedinjene Države. Nakon što su SAD-e svladale Francusku s 3-1 istim je rezultatom Japan bio bolji od Švedske.

Japanske nogometašice su se tako plasirale u historijsko finale, budući da nikada do sada, na pet odigranih prvenstava, nisu igrale niti polufinale. Također, nakon što su u četvrtfinalu bile bolje od domaćina Njemačke, u polufinalu su pobijedile još jednog papirnatog favorita - Švedsku, koja je do srijede dobila sve utakmice na ovom prvenstvu.

Za Šveđanke je polufinalni meč počeo odlično, pa su tako već u 10. minuti povele 1-0 pogotkom Öqvist. No, njihovo slavlje je trajalo svega devet minuta. Tada je junakinja ovog polufinala, Kawasumi, izjednačila, a krah Švedske se dogodio unutar samo pet minuta nastavka.

U 60. minuti je Sawa dovela Japan u vodstvo, a spomenuta Kawasumi je u 64. zabila za konačnih 3-1. Šveđanke su do kraja pokušavale stisnuti, smanjiti i doći do čuda, no jednako tako mogu biti sretne što nisu primile još koji pogodak.

Za zlato će se tako boriti SAD (love treći naslov) i Japan, dok Francuskoj i Švedskoj ostaje mala utjeha u lovu na brončanu medalju.

SP nogometašica, polufinale:

Japan - Švedska 3-1 (Kawasumi 19, 64, Sawa 60 / Öqvist 10) SAD - Francuska 3-1 (Cheney 9, Wambach 80, Morgan 82 / Bompastor 55)