SP nogometašica
0

Japanke eliminisale favorizovanu Njemačku

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometašice Japana i Francuske prve su izborile polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj.

U subotnjim četvrtfinalnim dvobojima najprije je Francuska boljim izvođenjem kaznenih udaraca u Leverkusenu nakon 120 minuta igre pobijedila Englesku 5-4 (1-1). Engleskinje su povele u 59. minuti lijepim pogotkom Jill Scott, no Elise Bussaglia uspjela je jednako atraktivnim pogotkom izvan 16-erca izjednačiti u 88. minuti.

Francuskinje, koja su pobijedile uprkos prvome promašenom 11-ercu (Engleskinje su promašile posljednja dva udarca), do polufinala su dospjele prvi put.

Istim se premijernim postignućem mogu pohvaliti i japanske nogometašice, koje su na rasprodanoj Wolfsburger Areni, pred 26.067 navijača, u očaj bacile domaću reprezentaciju pobijedivši 1-0. Lijep je pogodak nakon krasnog proigravanja kapitenke Sawe u 108. minuti zabila Karina Maruyama.

Njemačkoj je reprezentaciji to bio prvi poraz na Svjetskom prvenstvu od 1. jula 1999. godine. Pod vodstvom selektorke Silvije Neid Njemice su trijumfovale na Svjetskim prvenstvima 2003. i 2007. godine. Ovo je također neuspješnim dvostrukim braniteljicama naslova prvi poraz od Japana u historiji.

Japanke će u polufinalu na bolje iz dvoboja Šveđanki i Australki, dok Francuska čeka bolju ekipu iz okršaja Brazila i Sjedinjenih Država. Preostala se dva četvrtfinalna meča igraju u nedjelju. 

Svjetsko prvenstvo nogometašica, četvrtfinale:

Njemačka – Japan 0-1, 0-0 (Maruyama 108) Engleska – Francuska 4-5, 1-1 (Scott 59 / Bussaglia 88)