Nema odgađanja mečeva
24

Turski nogometni savez uveo strogi Covid pravilnik, klubovi razočarani

H. H.
Klubovi smatraju da odluka nije fer zbog okolnosti pandemije (Foto: EPA-EFE)
Klubovi smatraju da odluka nije fer zbog okolnosti pandemije (Foto: EPA-EFE)
Turski nogometni savez objavio je novi Covid pravilnik koji obuhvata sva profesionalna takmičenja u toj zemlji, ali većina klubova nije zadovoljna odlukom.

Naime, odlučeno je da će od drugog dijela sezone, timovi koji se natječu u profesionalnim kategorijama, u slučaju da se ne pojave na terenu zbog pozitivnih testova na koronavirus, automatski izgubiti utakmicu.

"Neće doći do odgađanja takmičenja zbog pozitivnih slučajeva, a mjera će stupiti na snagu u drugom dijelu sezone. U skladu s uputama za nogometno takmičenje, klubovi mogu izaći na teren s najmanje devet zdravih igrača, u suprotnom će biti poraženi po automatizmu", objavio je Turski nogometni savez.

Savez je također saopćio da će klubovi moći proširiti svoje timove do 35 igrača u prva dva ranga - u Super ligi i TFF 1. Ligi, dok timovi iz treće i četvrte lige u rosteru mogu imati 30 igrača, kako bi se osiguralo da se klubovi lakše suoče s novim mjerama.

Također, klubovi će moći igrati s profesionalnim i amaterskim nogometašima koji su registrovani u svom klubu najmanje šest mjeseci, pod uslovom da su rođeni od 01.01.2000. godine.

S druge strane, kako prenose turski mediji, klubovi nisu za ovu odluku i razočarani su. Smatraju da ona nije fer zbog okolnosti pandemije. Njihov plan je da Udruženje turskih nogometnih klubova pripremi zajednički prijedlog sljedeće sedmice i da se na drugi način regulišu pravila u novonastaloj situaciji.