Hasagiću krivična prijava
0

Turska policija uhapsila 46 osoba zbog namještanja utakmica

Sarajevo-x.com
Kenan Hasagić
Kenan Hasagić
Turska policija uhapsila je ukupno 46 osoba povezanih sa skandalom oko namještanja utakmica širom Evrope, koji je prvi put uzburkao sportsku javnost prije četiri mjeseca kada su uhapšeni prvi osumnjičeni u Njemačkoj.

Među uhapšenim fudbalerima je i golman reprezentacije BiH i Istanbulspora Kenana Hasagić protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog kriminalnog organizovanja radi finansijske prevare. Osim Hasagića priveden je pomoćni trener njegovog kluba Arif Erdem i golman Gencerbirligia Redžep Ozturk.

Policija istražuje spornu utakmicu između Istanbula i Gencerbirligija na kojoj Hasagić nije čak ni branio.

Akcija je provedena u saradnji sa njemačkim policajcima koji istražuju namještanje 200 utakmica u 11 zemalja. Pretpostavlja se da su kockar namještanjem utakmica zaradili oko 10 miliona eura.

Još uvijek se ne zna sa kakvim će se optužbama osumnjičeni suočiti, ali su pod istragom policijskog odjela za prevare i organizovani kriminal.

Sumnje o namještanju utakmica godina prate turski fudbal, ali hapšenja su bila rijetka zbog nepostojanja zakona koji reguliše to pitanje.

Ipak, istraga u Njemačkoj natjerala je turske istražitelje da počnu sa hapšenjima onih za koje se sumnja da su povezani sa namještanjem utakmica. Vjeruje se da je u Turskoj namješteno 30-tak utakmica.