Turska
0

Novih 11 optuženih za namještanje utakmica

Totalsport
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Turski sud u Istanbulu u petak je odlučio pokrenuti istražne postupke protiv novih 11 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u namještanju rezultata nogometnih utakmica, javlja agencija Anatolia.

Brojka ukupno osumnjičenih u ovoj istrazi popela se na 15 osoba. Među 11 osumnjičenih u petak, nalaze se nogometaši iz druge i treće turske lige, trener, penzionisani igrač i osoba koja je radila kao dostavljač novca. Detalji ovog slučaja bit će poznatiji nakon što tužitelji ispostave svoje optužnice.

Operacija je počela u srijedu, kada je policija obavljala informativne razgovore sa 46 sumnjivih osoba širom Turske, uključujući i igrače iz prve lige i nižih razina takmičenja, trenere i klupske dužnosnike, te i golmana bh. reprezentacije Kenana Hasagića.

Od igrača koji su osumnjičeni i protiv kojih se vodi istraga, najpoznatiji je 32 godišnji branič i bivši turski reprezentativac Fatih Akyel, koji je od 1997. do 2004. godine odigrao 64 utakmice za reprezentaciju. U tom periodu igrao je za Galatasaray, špansku Mallorcu i Fenerbahçe. Trenutno je član trećeligaša Tepecikspora.

Njegov trener u tom klubu također je jedan od osumnjičenih u petak.

Još jedan bivši igrač Galatasaraya i turske reprezentacije, Arif Erdem, koji je trenutno trener Buyuksehir Belediyespora, bio je ispitivan u četvrtak, ali i oslobođen sumnje.

Turski nogometni savez priopćio je da ova istraga nije povezana s velikom istragom koju je prošle godine pokrenulo njemačko tužiteljstvo iz Bochuma, a koja je obuhvatala otprilike 200 sumnjivih utakmica u ligama devet evropskih država, među kojima je i Turska.