Prošli Zvezda, Zeta i Mura
0

Tri tima iz bivše Jugoslavije u play offu Evropske lige

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon sinoćnjih uzvratnih susreta trećeg pretkola kvalifikacija za Evropsku ligu od sedam fudbalskih klubova iz zemalja bivše Jugoslavije, srbijanski predstavnik Crvena zvezda, crnogorska Zeta i slovenačka Mura su se uspjeli plasirati u dalji tok takmičenja.

U regionalnom derbiju na stadionu Pod goricom u glavnom gradu Crne Gore crnogorska Zeta iz Golubovaca rezultatom 1:0 savladala je bh. predstavnika FK Sarajevo. Iako je Sarajevo u prvoj utakmici pobijedilo predstavnike Crne Gore rezultatom 2:1, sinoćnja minimalna pobjeda bila je dovoljna Zeti da se plasira u play off Evropske lige.

Na stadionu Giuseppe Meazza u Milanu Inter iz Milana je poražen od hrvatskog predstavnika Hajduka iz Splita rezultatom 0:2. Međutim, italijanski klub imao je veliku prednost iz prvog susreta, kada je na Poljudu pobijedio rezultatom 3:0, što je bilo dovoljno da se plasira u daljnji tok takmičenja.

Drugi hrvatski predstavnik, Slaven Belupo, na Gradskom stadionu u Koprivnici sastao se sa favoriziranim španskim predstavnikom Athletic Bilbaom i slavio rezultatom 2:1. U prvoj utakmici u Bilbau domaći tim je slavio rezultatom 3:1 te je nakon dvije odigrane utakmice izborio plasman u play off Evropske lige.

Na stadionu Neo GSP u Nikoziji predstavnik grčkog dijela Kipra Omonia iz Nikozije i srbijanski predstavnik Crvena zvezda sinoć su odigrali neriješeno 0:0, ali je srbijanski tim slavio nakon boljeg izvođenja penala rezultatom 6:5. U prvoj utakmici prošle sedmice, na stadionu Marakana u Beogradu, Crvena zvezda i Omonia odigrali su meč bez golova.

U 21.05 sati na stadionu Gerhard-Hanappi u Beču domaći predstavnik Rapid iz Beča pobijedio je srbijanskog predstavnika Vojvodinu iz Novog Sada rezultatom 2:0. Iako je u prvoj utkamici u Novom Sadu domaća Vojvodina ostvarila pobjedu protiv favoriziranog Rapida iz Beča rezultatom 2:1, nakon dvije odigrane utakmice Rapid je prošao u play off Evropske lige.

Jedini slovenski predstavnik Mura sinoć je na stadionu Ljudski vrt u Mariboru doživjela poraz od ukrajinskog Arsenala iz Kijeva rezultatom 0:2. I u prvoj utakmici na stadionu Valery Lobanovsky u Kijevu Arsenal je slavio rezultatom 3:0, ali je taj meč registrovan službenim rezultatom 0:3 za Muru, budući da je za ukrajinski tim nastupio igrač koji nije imao pravo nastupa, tako da se Mura plasirala u daljnji tok takmičenja.