BiH predstavlja FK Sarajevo
0

Šest ekipa iz bivše Jugoslavije u trci za Evropsku ligu

Agencija Anadolija
U večerašnjim prvim susretima trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu nastupat će šest timova iz zemalja bivše Jugoslavije.

Bosnu i Hercegovinu će večeras predstavljati jedini preostali predstavnik, FK Sarajevo. Srbija će u večerašnjim duelima imati dva predstavnika, Crvenu zvezdu i Vojvodinu. Crnu Goru će predstavljati Zeta iz Golubovaca. Hrvatsku fudbalsku čast će večeras će braniti Slaven Belupo i Hajduk. Slovenija će večeras imati jednog predstavnika, ekipu Mura 05.

U regionalnom derbiju večeras se na Olimpiskijom stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu sastaju domaćin FK Sarajevo i crnogorska Zete iz Golubovaca. Nakon pobjede od 3:1 nad bugarskim Levskim prošle sedmice, fudbaleri Sarajeva imaju historijsku šansu da dođu na korak od plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Revanš utakmica je za sedam dana u Podgorici.

U sezoni 2004/2005. Zeta je igrala u Kupu UEFA sa Širokim Brijegom, a Širokobriježani su oba puta bili uspješniji (1:0 i 4:2) i eliminirali ih iz prvog kruga natjecanja. Zeta iz Golubovaca bila je prvi prvak neovisne Crne Gore i prva momčad koja je dospjela do 3. pretkola Evropske lige.

Najviše pažnje u regiji privlači dolazak slavnog Intera iz Milana u Split gdje će snage odmjeriti sa ekipom Hajduka na stadionu u Poljud. Hajduk je do utakmice sa Interom iz daljnjeg takmičenja izbacio najtrofejniji latvijski tim Skonta iz Rige. Večerašnju utakmicu će suditi turski sudija Huseyin Gocek.

Drugi hrvatski predstavnik Slaven Belupo, na stadionu San Mames večeras u 21. sati u španskom Bilbau, sastaje se favoriziranim domaćinom Athleticom. Uzvratna utakmica se igra 9. augusta na stadionu u Koprivnici. U drugom pretkolu Evropske lige Slaven Belupo je u dva susreta pobijedio sjevernoirski Portadown.

Večeras u 20.30 sati slavni srbijanski tim Crvena zvezda na stadionu Marakana u Beogradu sastaje se protiv kiparskog predstavnika Omonie iz Nikozije. U 2. pretkolu ovog natjecanja Crvene zvezde je u naredni krug takmičenja prošla pobjedom protiv bjeloruskog Naftana.

U Novom Sadu se sastaju domaća Vojvodina i favorizirani Rapida iz Beča. Vojvodina je u dosadašnjem toku takmičenja za Ligu Evrope savladala litvansku Suduvu, ali ih sada očekuje mnogo teži zadatak.

Jedini slovenski predstavnik Mura 05 večeras u 18.00 sati gostuje u Ukrajini gdje se na stadionu Valery Lobanovsky u Kievu sastaje protiv Arsenala Kiev. Mura 05 je jedan od najmlađih slovenskih fudbalskim klubova, a drugom pretkolu Evropske lige Mura 05 je izbacila predstavnika Azerbejdžana, Baku.